Friday, November 2, 2018

Aurora's Wonderland 5th Birthday Par-Tea

Assalammualaikum,




Hai uols! Macam dah boleh agak kan nak update pasal apa. Kalau entry sebelum ni pasal hint birthday present Aurora, semestinya kalini pasal post mortem Birthday Party Aurora. First of all, Happy Birthday to my only princess of my life, Aurora In'Aqsa yang jatuh pada 1 October. Masa 1 October tu ada lah buat simple cutting cake sikit. Aurora dah pelik kata ada party, kenapa ajak makan dekat Pizza Hut sahaja!! Dia confius sebenarnya birthday dia bila . Penat explain tapi dia tak faham. Layankan jekla Aurora yer.





Nampak tak, baju outfit #TotinAurora ni dah tempah 3 bulan sebelum party. Thankyou @Natakirazlah merealisasikan baju impian kami. Memang I nak buat baju yang.. worth it. Aurora request dress ala-ala princess. Nak dress panjang lap lantai. Tapi bila fikir balik kalau tempah baju macam tu, membazir. Bila lagi nak pakai? Lagipun event dekat Blokke cafe, ada playground bagai. Macam mana la nak main playground kalau pakai dress cenggitu. Maka mommy minta designer buatkan top and skirt yang senang nak buka dan pakai balik. At least top boleh pakai dengan seluar. Takde lah tersadai baju tu nanti bila dah abis event.


Birthday party Aurora, mommy buat 13 October. Saja nak dekat dekat dengan birthday mommy (12 October) boleh acah-acah macam celebrate birthday sendiri. HAHAHA ada hati pula. Okay sebab utama nya sebenarnya kerana birthday cake Aurora tak available pada awal october. Actually setiap tahun memang tempah cake dekat @wahdi_le.chuette.macaron. Jadi untuk 2018, awal-awal tahun dah book date and bayar payment for cake. Nampak tak Totin seorang planner yang tersusun rapi. Belum apa-apa dah tempah cake birthday Aurora. So Wahdi dah bagitahu dia outstation on early October, terpaksa la tempah cake pada 13October. Jadi itulah dia. Buat birthday party pun kena follow baker cake aurora.







So yea, masa tempah tu, mintak cake biasa 1 tingkat je. Tapi by the time nak dekat date, I tambah payments, minta yang dua tingkat. Sebab tahu cake Wahdi memang sedap sangat. Setiap tahun tak sabar nak tunggu birthday Aurora untuk makan cake dia. Gitu sekali.



Nasib baik saya ada pakcik makcik yang buat katering. Senang nak order makan apa-apa tinggal roger sahaja. Kalau bab makanan ni tak pandai sangat. Saya tahu makan je. Order-order untuk tetamu memang tak mahir. Nenek Aurora yang pilih resipi. Jadi resipi hari itu adalah,




  1. Nasi goreng cina
  2. Sambal sotong
  3. Ayam Goreng
  4. Spaghetti 
  5. Buah
Jujur sekali, saya tak rasa secalit pun makanan ni. Jangankan rasa, nak jenguk pun tak sempat. Haha Buah apa pun tak tahu haritu. Sedihnya tak sempat makan. Menyesal pun ada. Ok tak makanan hari itu? Tahun lalu, makanan cepat habis. mungkin sebab jemputan terlalu ramai. Tahun ni memang I limit kan sikit jemputan biar tak crowded sangat dan biar I boleh melayan semua orang. Bhuahha harapan. sama je tak terlayan.

Ohya, terima kasih juga untuk sponser makanan. 






  1. Kuih-muih tradional daripada Belle
  2. Ice Cream Malaysia daripada Cikanot
  3. Serawa Durian daripada Nashrex
  4. Roti Jala + kuah kari (tak tau tiba-tiba je ada. Takde siapa mengaku dia yang bawa)
Terima kasih!






Ni tahun ke3 tempah candy buffet daripada @sheparty_creative . Memang creative dan tak mengecewakan! Kalini buat tema Alice in Wonderland! Nak tukar sikit konsep party Aurora. Kalau sebelum ni asik warna pink - purple, kali ni nak minta colourful and nature. Backdrop tu memang I request tak nak ada tulisan banner nama Aurora. It's too typical. I minta gambar pemandangan, baru nampak macam real in wonderland lah konon-konon. Overall, I suka!!




Cotton Candy ni permintaan Aurora. Actually Aurora request dia nak cotton candy dan popcorn. Tapi mommy senyap senyap je tak panggil popcorn tu. Ikutkan request aurora memang macam macam. Pokai lah mommy. Uolls ada amek tak free flow cotton candy ni. Rugi tak amek, penat I bawak dia datang okey. Anyway thank you kakak-kakak candy yang buat servis dekat birthday party rora. Hope kids semua happy!! Siapa nak tempah cotton candy with affordable price boleh tempah dekat @cinonet.candy ok?





Acara dimulakan dengan Alice in Wonderland animators appearance dari @babyshowasia! Masa deal dengan mereka, pakai WhatsApp sahaja. Request nak Alice datang. Tak tahu pula rupanya minah saleh bebetul yang datang. Haha tercengang Aurora, dia ingat ni Alice yang dalam cartoon tu mommy import keluarkan dari youtube. Baru dia tahu kehebatan mommy. Next year mommy ajak Ryan toys review tu datang ok? Haha



Bila abg badut @mrtomato_cb  ni datang, baru start cutting cake ceremony. Ada yang kata, I lewat potong cake sebab tunggu ex husband yang datang lewat. Err tak ada kaitan pun. Memang I follow itinerary okay. Potong cake adalah bersama si badut Tomato ini. Bila Tomato ni datang, kids yang bawah umur 3tahun dah start excited. Sebab yang Alice tu mereka tak faham sangat. So untuk badut Tomato ni I request all games in Malay. 



Game paling kelakar. Rebut kerusi. Game ni Aurora menang (takde kompromi okay). Tak tahu pula Aurora ada bakat main game kerusi ni. Mommy masa zaman kanak-kanak paling benci main ni. Sebab asik kalah je dan terasa loser. 


Game mumia







Ingatkan birthday party kali ini lebih terancang dan saksama, rupa-rupanya sama sahaja. Tetap ada banyak yang tak puas hati. Rasanya birthday kali ni sangat lah sibuk sampai tak banyak masa nak bergambar. Even bergambar berdua OOTD dengan Aurora pun tak ada. Banyak gambar dengan kawan-kawan pun kurang. Gambar Aurora dengan atok nenek pun tak ada. Eh banyak yang tak ada. Sedih tak. Sedih tak? Tak tahu lah kenapa birthday kali ni macam terlalu sengkat masa. Alih alih dah pukul 7 malam. Alih-alih semua orang dah balik, T_T

Overall, thank you so much untuk siapa-siapa yang membantu menjayakan birthday party Aurora yang ala ala macam acara menerima menantu pula sibuknya. Team family yang sama-sama gotong-royong packing goodie bags, wah terharu sangat. Haha. Untuk PA Aurora, Auntie Yunnissa yang sama-sama sibuk menjaga kebajikan aurora ecewah. Major thanks!

Ada party lagi tak tahun depan? Errr tengok pembentangan budget 2019 nanti ok?

Saturday, September 1, 2018

Birthday gifts ideas for Aurora..

Hai, birthday Aurora nak dekat. Yea, as usual setiap tahun Aurora akan buat birthday party! Actually ingatkan tahun ni nak rest, sebab banyak plan hujung-hujung tahun nak pakai duit, tapi mommy lemah betul kalau Aurora dah pujuk rayu. Nasib baik anak sorang. Tak apalah, anggap sahaja birthday party Aurora sebagai salah satu sedekah majlis makan-makan untuk kawan-kawan bila ada rezeki lebih sikit.

Nak bagi Aurora hadiah apa? Alamak jangan la pening sangat. Aurora ni simple je orangnya..

TOYS




If you go for toys, Aurora suka toys yang girly sikit. Dia bukan budak boyish yang kasar-kasar. Dia tak main pedang, pistol, dinosour mahupun transformers. Jangan beli mainan doktor-doktor sebab dah terlalu banyak mainan tu. Jangankan barang mainan doktor, barang doktor original pun ada dekat rumah tu. Haha. Jangan beli playdoh lagi sebab dah banyak, mommy malas kemas. Jangan beli lego, mommy malas kemas juga. Dia tak kreatif. Tak pandai main lego pon. Jangan beli mainan baby-baby lagi (eg Baby Alive) Dia dah tak minat baby. Dia kata dia nak jadi anak tunggal sampai bila-bila haha.

Currently, Aurora seorang collector Barbie dolls. Adelah juga beberapa collections dia. Anything related with Barbie bole lah belikan. CD movie barbie pun dia okay. Dia boleh ulang cerita tu setiap kali naik kreta. (drivernya yang bosan)





Kalau nak murah sikit boleh beli mainan LOL or Pigmi pop surprise dekat ToyRus tu. Yang tu pun dia tengah minat, tak paham betul kanak-kanak zaman sekarang. *pengaruh You-Tube*




Toys lain yang dia minat.. err yang famous dekat youtube kot. HAHAHA entah apa-apa dia lebih tahu. Mr Potato Head pun dia tahu, takpun My Little Poney or Mermaid or disney charactor pun dia okay. Janji bukan senapang, pistol, batman mahupun Ultramen.

Teddy bears? Kejap fikir. Rasanya ada juga teddy bears jenis-jenis huggable yang Aurora suka. Kalau boleh jangan la bagi yang besar-besar, mommy Aurora suka travel. Nanti dengan teddy bear sebesar alam semua dia nak bawa naik flight.

Ohya, saya merayu jangan beli spinner untuk Aurora (walaupun dia suka sangat spinner). Jangan beli squashy ataupub slime. Saya rasa benda tu sangat useless dan entah apa-apa. Semua salah youtube!

STATIONARY




Kalau stationary, dia dah pandai demanding nak barang-barang Smiggle. Apa-apa pun tak kisah. It's okay, don't buy anything expensive stuffs. Botol air ke, stationary ke, even bagi pemadam smiggles pon Aurora dah excited dan cukup menghargainya.

Jangan bagi Aurora color pencils, mahupun crayon. Tak perlu sebab dekat rumah dah banyak. Nak bagi stationary lain yang bukan smiggles pun tak apa. Pensel 2B pun okay. Aurora tak happy, tapi mommy yang happy. (jimat duit)

BOOKS

Okay kalau nak bagi Aurora buku, mommy prefer workbooks. Instead of reading books, Aurora tak pandai membaca lagi. Nanti dia tak baca, dia merapu-rapu je buat cerita sendiri. Tapi dia suka buat workbooks. Belikan la apa-apa buku activity Mathematics, BM, English, Science atau bahasa Cina, dia akan buat dan bawa kesana kemari sampai homework dia siap!



Ohya, takpun belikan Aurora magazines yang siap dapat mainan tu. errr faham kan? Dalam magazine tu pun kadang-kadang ada latihan-latihan yang Aurora boleh buat. She enjoys doing workbook and at the same time dapat mainan. Bangga dia.

FOODS


Bagaikan dunia milik kita

If nak bagi makanan or any junk foods. Mommy okay saja. Saya bukan mommy skema yang.."anak doktor, jangan bagi hadiah chocolate" .. eh takpa. bagi je. Kalau Aurora tak makan, mommy dia boleh makan. Ngeeeee. Lagi bagus bawa potluck kuih-muih masa party tu, boleh kita makan sama-sama. #jimat



Haha. Tapi lebih dialu-alukan kalau dapat bagi susu Pediasure perisa Vanilla setin dua. Jimat duit saving mommy..

CLOTHES



Paling mudah dan tak memeningkan kepala. Bagi clothes. Saiz badan Aurora very tipikal untuk budak 5 tahun. So boleh beli size 5-6yo. Apa-apa pun tak kisah. Mommy and Aurora tak cerewet pun. Aurora request baju renang berkaki mermaid, ada sesiapa nak belikan? Bagi baju basahan biasa-biasa pun okay. Beli kat pasar malam pun okay. Baju tidur pun okay. Mommy sejenis malas beli baju anak (sebab selalu beli baju diri sendiri je, anak lupa wakakakkaa)




Kalau nak belikan kasut or sandals. Better don't. Takut saiz tak padan. Kaki dia besar macam gajah. Dan Aurora sangat fussy bab kasut. Tak kena selera memang tak pakai.

Hair accessories pon okay. Sejak dua menjak ni dia dah pandai mendiva. Dia suka berangan, nak jadi barbie, mermaid, fairy tale, itu lah dia.

MUSIC INSTRUMENT



Aurora memang ada attended music class and piano class. So far dia memang berminat dan excited setiap kali nak pergi music class. Tak tahu lah dia minat music ke, atau dia minat cikgu yang mengajar dia tu. Anyway, ada ke yang nak bagi Aurora keyboard or Piano? Bhuahhaa.

TOILETRIES

Haha nampak tak mommy nak berjimat. Sampai toiletries Aurora pun mommy list kan sekali untuk ideas korang. Aurora tak cerewet bab toothbrush/ toothpaste. Janji girlie-girlie, pink color. Barbie edition lagi dia suka.
Untuk shampoo and bath shower, Aurora pakai Carrie Junior. Apa-apa warna pun okay sahaja.

Aurora's favourie color is PINK!

Post ni sebenarnya untuk rujukan bagi sesiapa yang dapat jemputan birthday party Aurora. RUJUKAN SAHAJA TAU. Bukan wajib beli yang tersenarai. Kalau tak bagi Aurora apa-apa pun tak apa, cukup sekadar doakan kesihatan dan kebahagiaan Aurora ..
Yang tak dapat jemputan, minta maaf banyak-banyak. Totin utamakan untuk family dan kawan terdekat dahulu. Budget limited. Minta maaf sangat-sangat.

p/s: anyway, birthday Aurora jatuh pada 1 October, birthday mommy pada 12 October. Kalau tak ada idea nak bagi Aurora apa, bagi mommy dia pun tak boleh. HAHA. 

Saturday, July 7, 2018

Chaah festive Eid Party!


Alhamdulillah, our clinic raya open house went well. I had nothing to worry about because everything went so smoothly. We invited the Kg Jawa marhaban team, our kampung kospen, panel penasihat team and also the people all around Chaah. People were so nice and in such good moods. No one wanted to talk about work, everyone just wanted to eat, take pictures at our photo booth and mingle with each other. Thank you so much to all my chaahmate staffs for making this yearly event such a success.



Biar lebih, jangan tak cukup. 



Cendol is a must!
Canopy sponsored by Awam Biru. Million thanks!

We had various foods from the heavier rice, asam pedas yana, chicken curry, lemang, rendang and roti canai. We also served lighter food like noodles with curry or soup, roti jala, chicken satay, laksam, nuggets and frieds, fruits, traditional kuih, serawa durian, bubur kacang hijau, cendol and ect.  All the foods are tasted good and prepared by my staffs. We don't need professional food catering!





I tapau this 10pcs of this roti canai. Sedap gila. 


With all the doctors.
Took this photo because we're all matchy match.


Team makan berdiri.


Team cedok air.


Team perkasa


Paling cun.













Thank you for coming and squeezing in a little time with us. Selamat Hari Raya. We are sorry if we have ever hurt any of you in any ways. 



The night ended with fireworks :)


Friday, June 29, 2018

Mommy takde duit!

I was always telling my child, I don't have money. Especially when she asked me for something.

So today is Aurora's parents day at school. She was not following me to school. I left her at home. I went there alone. It's more easier for me to ask her teacher regarding her latest school performance.
She did the best for all of her exam papers.

Math: full marks (expected since she loves math) 
English/phoenics: full marks 
Chinese: full marks (how come???) 
Bahasa Melayu: getting 2 wrongs in her last questions.

It just an exam in kindergarten. I don't expect much.

BUT

when her teacher asked,

" Akak takde duit ke? Saya tanya Aurora, mommy tak nak belikan reading books ke?(which is compulsory for every student). Aurora cakap mommy takde duit."

HAAAAA?? her question make me shocked like WTH how can Aurora told her like that! Ya Allah malunyaaaaaa. No wonder lah I didn't see any reading books from her school bag. Rupanya selama ni dia tak beli buku, dia pinjam kawan dia. Everytime teacher ajar, dia pinjam kawan dia. Errrrkkkkk mana nak letak muka ni!





Friday, May 18, 2018

TotinAuroraTakeYogyakarta : Hotels in Yogyakarta

Yogyakarta memang dah cukup terkenal. Sejak cerita AADC2, makin menjadi-jadi tempat-tempat wisata ( peranginan ) sekitar Jogja. Selama 6 tahun saya study sana dulu, tak ada pula tempat-tempat best cenggitu. Kalau ada pun tak adalah semeriah sekarang ni.

Awal bulan 5 haritu, saya pergi Jogja. Derdua je dengan Aurora. Saja nak mengimbau kenangan sekolah sana sambil jalan-jalan cari makan dan jumpa kawan-kawan. 5hari dekat Jogja sangat tak cukup. Banyak benda tak sempat nak buat. Sebenarnya duduk berapa lama pun takkan puas. Jogja memang sangat best!

Okay entry kali ni nak update hotel yang saya pergi je. Nanti next entry baru saya cerita tempat-tempat lain yang wajib pergi ok? Masa dekat Jogja, 2 malam tidur dekat Greenhost Boutique Hotel, 2 malan lagi dekat Lafayette Hotel. Sengaja pilih 2 tempat yang berjauhan supaya boleh explore kawasan sekitar situ.

GreenHost Boutique Hotel







Hotel ni terletak di daerah Prawirotaman, agak jauh dengan kota Jogja, apatah lagi dengan kawasan fakulti saya. Jauh. Saya sebenarnya tak pernah ke sekitar sini. Kawasan ni  terkenal dengan kawasan "bule" aka banyak pelancong asing. Ala ala macam mini Bali la ni. Mat salleh sana sini. Banyak cafe dan pub disekitar. Seronok juga sekali sekala bercuti sekitar sini, boleh cuci-cuci mata sekali. eh eh. 



Hotel ni unik. Terkenal dengan eco-friendy dan tumbuh-tumbuhan yang ditanam. Cantik buat bergambar. Kalau nak explore tumbuh-tumbuhan atau sayur-sayuran yang ditanam boleh naik ke lantai rooftop. Buka dari 10pagi sampai 8malam. Saya sempat pergi sekejap je sebab tempat tu buka waktu kami berjalan explore Jogja tak sempat nak naik rooftop sangat.



Untuk yang pentingkan kamar, saya tak sarankan tidur sini. Bilik kecil je. Nama pun boutique hotel kan. Deco sangat kemas dan simple. Takde peti ais nak simpan cold water. Untuk berdua dengan Aurora boleh la. Kalau ramai-ramai nak sumbat tidur sebilik memang sempit. Luggage saya dua buah pun dah sempit tak tahu nak letak mana.




Ohya kalau stay sini, jangan lupa chillex dekat Agenda Resto and vibes , rooftop hotel. Memang sangat santai sambil dengar alunan live bands. Masa kitoang datang sini, baru lepas dinner. Jadi nak order makan pun dah tak larat. Perut dah meletop makan seharian. Tapi nak juga merasa suasana bersantai sambil layan live bands. 

Lafayette Hotel




Untuk malam ke 3 dan ke 4, saya pindah hotel lain. Lafayette Hotel terletak di Ring Road, Yogyakarta. Tak jauh dari rumah sewa saya dulu. Kira kembali nostalgia juga la ni. Dulu kawasan ni sepi, hotel ni tak wujud lagi. Sekarang macam-macam dah ada. Dah semakin pesat membangun.

Luna, my Indonesian friend pun stay sini juga. Jadi kami memang membuat haru sepanjang 2 hari di Lafayatte.


First time masuk hotel ni terus rasa kagum dengan interior design. Putih!! which is my favourite color! Sana sini putih bersih. Cantik. Dekat lobby pun dah terpaut. Pintu utama besar di hadapan lobby hotel sebagai bonus. Ditambah pula dengan hiasan piano di lobby. Dari luar nampak simple. mungkin kerana hotel ni tak ada tempat parking kenderaan yang luas. Mostly kena park outdoor. Tapi untuk pelancong yang macam saya ni tak ada effect apa pun kalau tak ada tempat parking kan?





Bilik hotel ni MasyAllah cantik sangat. Dah macam berhoneymoon pula kami. Tapi sayangnya cuma bercuti berdua dengan Aurora sahaja #loser. wakaka. Bilik hotel ni lebih besar dan jauh lebih selesa. Gulik-gulik hari-hai pun tak puas. Nak deluxe room dah penuh. Dapat twin room. Tak apalah. Janji cantik dan luas!



Corridor hotel pun cantik!




Paling suka kalau ada bathtub. Tiba-tiba jadi rajin mandi satu hari 3 kali.




Buka jendela dah nampak pemandangan gunung berapi Merapi sambil menikmati pemandangan sunset. Dari corridor boleh nampak rumah sewa lama, dekat mana tempat selalu berjimba berkaraoke setiap hujung minggu, kedai makan favourite, fakulti kedokteran, semua boleh nampak jelas. Memang mengimbau kenangan betul!






Swimming pool terletak di rooftop. Kesihan Aurora, dah plan nak mandi swimming pool, tapi tak sempat. Lagipun kolam dia dalam, tak ada yang untuk kids. Dari atas rooftop boleh nampak pemandangan gunung Merapi dengan jelas. Cantik!


Ohya, jangan lupa breakfast dekat sini. Memang sedap! Make sure datang awal dan cop duduk dekat kusyen. Baru boleh makan sambil menikmati pemandangan Jogja. Sejam saya dengan Aurora menikmati makanan. Rasa macam nak makan semua.  Berdua pun layannnn.

Muka budak ngantuk. 
Ini lah kusyen cantik rebutan tu. Puas sambil makan sambil gulik gulik.

Inilah antara 2 hotel yang saya tidur dekat Jogja haritu. Actually banyak lagi hotel yang baru dan cantik-cantik sekita Jogja ni. Harga pun tak mahal mana. Yang murah pun dah boleh dapat hotel yang bagus. Tips pertama kena tengok review. Kena make sure hotel yang kita pilih berada di kawasan yang kita nak pergi. Jogja ni besar. Kalau sila tempat boleh kejauhan hulu hulu sana. Susah nak kemana-mana. Rugi dan buang masa, sebab Jogja sekarang dah macet bukan main (jammed).

Next entry saya cerita pasal tempat-tempat yang kami kunjungi pula yer?




Aurora's Wonderland 5th Birthday Par-Tea

Assalammualaikum, Hai uols! Macam dah boleh agak kan nak update pasal apa. Kalau entry sebelum ni pasal hint birthday present Aurora,...