Saturday, July 7, 2018

Chaah festive Eid Party!


Alhamdulillah, our clinic raya open house went well. I had nothing to worry about because everything went so smoothly. We invited the Kg Jawa marhaban team, our kampung kospen, panel penasihat team and also the people all around Chaah. People were so nice and in such good moods. No one wanted to talk about work, everyone just wanted to eat, take pictures at our photo booth and mingle with each other. Thank you so much to all my chaahmate staffs for making this yearly event such a success.



Biar lebih, jangan tak cukup. 



Cendol is a must!
Canopy sponsored by Awam Biru. Million thanks!

We had various foods from the heavier rice, asam pedas yana, chicken curry, lemang, rendang and roti canai. We also served lighter food like noodles with curry or soup, roti jala, chicken satay, laksam, nuggets and frieds, fruits, traditional kuih, serawa durian, bubur kacang hijau, cendol and ect.  All the foods are tasted good and prepared by my staffs. We don't need professional food catering!





I tapau this 10pcs of this roti canai. Sedap gila. 


With all the doctors.
Took this photo because we're all matchy match.


Team makan berdiri.


Team cedok air.


Team perkasa


Paling cun.













Thank you for coming and squeezing in a little time with us. Selamat Hari Raya. We are sorry if we have ever hurt any of you in any ways. 



The night ended with fireworks :)


Friday, June 29, 2018

Mommy takde duit!

I was always telling my child, I don't have money. Especially when she asked me for something.

So today is Aurora's parents day at school. She was not following me to school. I left her at home. I went there alone. It's more easier for me to ask her teacher regarding her latest school performance.
She did the best for all of her exam papers.

Math: full marks (expected since she loves math) 
English/phoenics: full marks 
Chinese: full marks (how come???) 
Bahasa Melayu: getting 2 wrongs in her last questions.

It just an exam in kindergarten. I don't expect much.

BUT

when her teacher asked,

" Akak takde duit ke? Saya tanya Aurora, mommy tak nak belikan reading books ke?(which is compulsory for every student). Aurora cakap mommy takde duit."

HAAAAA?? her question make me shocked like WTH how can Aurora told her like that! Ya Allah malunyaaaaaa. No wonder lah I didn't see any reading books from her school bag. Rupanya selama ni dia tak beli buku, dia pinjam kawan dia. Everytime teacher ajar, dia pinjam kawan dia. Errrrkkkkk mana nak letak muka ni!





Friday, May 18, 2018

TotinAuroraTakeYogyakarta : Hotels in Yogyakarta

Yogyakarta memang dah cukup terkenal. Sejak cerita AADC2, makin menjadi-jadi tempat-tempat wisata ( peranginan ) sekitar Jogja. Selama 6 tahun saya study sana dulu, tak ada pula tempat-tempat best cenggitu. Kalau ada pun tak adalah semeriah sekarang ni.

Awal bulan 5 haritu, saya pergi Jogja. Derdua je dengan Aurora. Saja nak mengimbau kenangan sekolah sana sambil jalan-jalan cari makan dan jumpa kawan-kawan. 5hari dekat Jogja sangat tak cukup. Banyak benda tak sempat nak buat. Sebenarnya duduk berapa lama pun takkan puas. Jogja memang sangat best!

Okay entry kali ni nak update hotel yang saya pergi je. Nanti next entry baru saya cerita tempat-tempat lain yang wajib pergi ok? Masa dekat Jogja, 2 malam tidur dekat Greenhost Boutique Hotel, 2 malan lagi dekat Lafayette Hotel. Sengaja pilih 2 tempat yang berjauhan supaya boleh explore kawasan sekitar situ.

GreenHost Boutique Hotel







Hotel ni terletak di daerah Prawirotaman, agak jauh dengan kota Jogja, apatah lagi dengan kawasan fakulti saya. Jauh. Saya sebenarnya tak pernah ke sekitar sini. Kawasan ni  terkenal dengan kawasan "bule" aka banyak pelancong asing. Ala ala macam mini Bali la ni. Mat salleh sana sini. Banyak cafe dan pub disekitar. Seronok juga sekali sekala bercuti sekitar sini, boleh cuci-cuci mata sekali. eh eh. 



Hotel ni unik. Terkenal dengan eco-friendy dan tumbuh-tumbuhan yang ditanam. Cantik buat bergambar. Kalau nak explore tumbuh-tumbuhan atau sayur-sayuran yang ditanam boleh naik ke lantai rooftop. Buka dari 10pagi sampai 8malam. Saya sempat pergi sekejap je sebab tempat tu buka waktu kami berjalan explore Jogja tak sempat nak naik rooftop sangat.



Untuk yang pentingkan kamar, saya tak sarankan tidur sini. Bilik kecil je. Nama pun boutique hotel kan. Deco sangat kemas dan simple. Takde peti ais nak simpan cold water. Untuk berdua dengan Aurora boleh la. Kalau ramai-ramai nak sumbat tidur sebilik memang sempit. Luggage saya dua buah pun dah sempit tak tahu nak letak mana.




Ohya kalau stay sini, jangan lupa chillex dekat Agenda Resto and vibes , rooftop hotel. Memang sangat santai sambil dengar alunan live bands. Masa kitoang datang sini, baru lepas dinner. Jadi nak order makan pun dah tak larat. Perut dah meletop makan seharian. Tapi nak juga merasa suasana bersantai sambil layan live bands. 

Lafayette Hotel




Untuk malam ke 3 dan ke 4, saya pindah hotel lain. Lafayette Hotel terletak di Ring Road, Yogyakarta. Tak jauh dari rumah sewa saya dulu. Kira kembali nostalgia juga la ni. Dulu kawasan ni sepi, hotel ni tak wujud lagi. Sekarang macam-macam dah ada. Dah semakin pesat membangun.

Luna, my Indonesian friend pun stay sini juga. Jadi kami memang membuat haru sepanjang 2 hari di Lafayatte.


First time masuk hotel ni terus rasa kagum dengan interior design. Putih!! which is my favourite color! Sana sini putih bersih. Cantik. Dekat lobby pun dah terpaut. Pintu utama besar di hadapan lobby hotel sebagai bonus. Ditambah pula dengan hiasan piano di lobby. Dari luar nampak simple. mungkin kerana hotel ni tak ada tempat parking kenderaan yang luas. Mostly kena park outdoor. Tapi untuk pelancong yang macam saya ni tak ada effect apa pun kalau tak ada tempat parking kan?





Bilik hotel ni MasyAllah cantik sangat. Dah macam berhoneymoon pula kami. Tapi sayangnya cuma bercuti berdua dengan Aurora sahaja #loser. wakaka. Bilik hotel ni lebih besar dan jauh lebih selesa. Gulik-gulik hari-hai pun tak puas. Nak deluxe room dah penuh. Dapat twin room. Tak apalah. Janji cantik dan luas!



Corridor hotel pun cantik!




Paling suka kalau ada bathtub. Tiba-tiba jadi rajin mandi satu hari 3 kali.




Buka jendela dah nampak pemandangan gunung berapi Merapi sambil menikmati pemandangan sunset. Dari corridor boleh nampak rumah sewa lama, dekat mana tempat selalu berjimba berkaraoke setiap hujung minggu, kedai makan favourite, fakulti kedokteran, semua boleh nampak jelas. Memang mengimbau kenangan betul!






Swimming pool terletak di rooftop. Kesihan Aurora, dah plan nak mandi swimming pool, tapi tak sempat. Lagipun kolam dia dalam, tak ada yang untuk kids. Dari atas rooftop boleh nampak pemandangan gunung Merapi dengan jelas. Cantik!


Ohya, jangan lupa breakfast dekat sini. Memang sedap! Make sure datang awal dan cop duduk dekat kusyen. Baru boleh makan sambil menikmati pemandangan Jogja. Sejam saya dengan Aurora menikmati makanan. Rasa macam nak makan semua.  Berdua pun layannnn.

Muka budak ngantuk. 
Ini lah kusyen cantik rebutan tu. Puas sambil makan sambil gulik gulik.

Inilah antara 2 hotel yang saya tidur dekat Jogja haritu. Actually banyak lagi hotel yang baru dan cantik-cantik sekita Jogja ni. Harga pun tak mahal mana. Yang murah pun dah boleh dapat hotel yang bagus. Tips pertama kena tengok review. Kena make sure hotel yang kita pilih berada di kawasan yang kita nak pergi. Jogja ni besar. Kalau sila tempat boleh kejauhan hulu hulu sana. Susah nak kemana-mana. Rugi dan buang masa, sebab Jogja sekarang dah macet bukan main (jammed).

Next entry saya cerita pasal tempat-tempat yang kami kunjungi pula yer?




Saturday, April 28, 2018

Jom pergi bercuti nak?

Hmmm rasanya dah lama sangat tak pergi bercuti. Biasanya kalau dah penat bekerja, I memang akan bawa Aurora pergi bercuti. Tak kira lah pergi mana. Short vacation pun jadilah. Tadi sempat lah I survey-survey tempat bercuti yang sesuai. I suka pergi Port Dickson. Pergi banyak kali pun tak apa! Not that far from Johor. 2Jam30min je dah sampai. Senang nak pergi, nearest high-way. And yes, sebab ada pantai!! Nama pun nak cari ketenangan setelah penat bekerja kan?


January lepas sebenarnya kami baru je pergi Port Dickson. Ingat tak? Okay tak ingat, sebab tak sempat nak update blog. Kahkahkah. Masatu buat percutian ringkas untuk sambut hari lahir Yun. Nampak tak betapa busynya, bulan 4 baru nak throwback percutian lama. Sampai dah lupa nak cerita apa.


Happy Birthday Yun. 
Terperanjat mak nenek dia kena surprise tiba-tiba kami colik dia datang Port Dikson!
Nama pun short vacay. Sehari je datang sini. Itupun datang dah lewat petang. Macam-macam urusan masatu. Unplanned vacation. Kelam kabut sangat jadinya.



Percutian masatu tak puas langsung. Sebab apa? Sebab mereka berdua kecundang sakit. Haha tak tahu apa nasib. Birthday girl boleh  mabuk ketum muntah muntah pada hari kedua. Padahal kitorang party clean je tak ada yang haram pun. Annak member pula demam panas. Aurora pun sedih sebab tak ada geng nak bermandi manda. Nak bersiar-siar sekitar Port Dickson pun tak sempat.  Aurora banyak kali tanya, bila nak bawa dia ke Port Dickson lagi. So kalini nak cari hotel yang ada swimming pool yang luas especially for kids.

Survey punya survey, I found Thistle Port Dickson is the best choice! Eh rupanya senang kalau survey hotel pakai Traveloka! (my first experience #jakun) Just click hotel area mana yang you all nak cari, and it listed everything. I tertarik dengan Thistle ni sebab dah lah 5 stars hotel, harga pun murah! Berbaloi!





Price? Dengan bilik yang besar, with free breakfast, kedudukan yang sangat strategic, I rasa sangat affordable. Lebih-lebih lagi kalau beli melalui Traveloka ni. Harga jauh lebih murah dari walk-in price tau! Rugi kan kalau tak tahu. Bila baca guest review, mostly satisfied with the service. Rasa tak sabar sangat nak bercuti ke sana!



Nampak tak? Banyak benda rupanya boleh buat dekat sini. Fitness center kena ada, since I ni jenis suka masuk gym at least buat sedikit cardio.. kalau waktu kerja memang tak menyempat. Waktu bercuti ni lah masanya! Lepas pergi gym, bolelah relaxkan badan dengan massage and spa! Tak sabarnyaaaaaaa!  Aurora kalau bosan tak apa, dia boleh pergi main dekat children play area. Mesti dia enjoy punya lah!




Haa lagi satu yang I rasa best kalau cari hotel through Traveloka ni, siap mention nearby attraction  dekat mana. Senanglah untuk I nak bawa Aurora nanti. Tak payah buat survey-survey lagi dah. Siap dah bagitahu tempat terdekat dan yang wajib pergi! Paling menarik bila dekat dengan Port Dickson Ostrich farm! Salah satu wishlist nak bawa Aurora nanti.


Okay yang ni serious I memang baru tahu. Selama ni kalau buka traveloka tak pernah explore mendalam sangat. Rupa-rupanya Traveloka suka bagi voucher-voucher diskaun macam gini. Korang boleh perasan advertisement ni dekat heading atas sekali website traveloka. Sebenarnya bukan untuk hotel sahaja, untuk domestic flight pun ada diskaun. Mudah je nak dapatkan diskaun ni, cuma masukkan voucher code time booking dekat Application Traveloka! Helloo RM50 kot, siapa nak bagi kan?




Aurora dah tak sabar nak pergi bercuti lagi!



Sekarang I nak ajak ramai-ramai  book thistle port dickson on traveloka ! Kita pilih satu date dan kita holiday sama-sama, nak tak? 

Tuesday, April 17, 2018

A year ago..

Harini 17 April 2018. Genap setahun saya dilepaskan. Tak ada apa berlaku pun hari ini. Sengaja saya penuhkan hari saya dengan kesibukan kerja. Dengan kawan kawan kerja. Dengan patients. Kerja sampai malam acah-acah sibuk. Itu memang diri saya yang sebenar untuk larikan masalah jiwa. Huhuuuu.

Yeah ramai membawang, bising bising kenapa dah dapat suami cukup perfect cenggini, kenapa berpisah? Pandai betul bebarang zaman sekarang nak membawang. Mestilah kita fikir yang baik-baik je, yang tak baik takkan saya nak buka aib orang. Gile ke apa? Setiap manusia ada baik dan buruknya betul tak? Dan jodoh perpisahan tu semua Allah dah aturkan. Memang jodoh kami tak panjang, bukan kami tak cuba. Kami dah penat dan akhirnya kami tewas.

Apa-apa pun kami ada anak amanat Allah yang perlu kami jaga. Sebab tu kami ok ok sahaja. :)

Okaylah nak sambung tengok patients. Kang mencoret panjang panjang dekat sini kang jiwa makin melankolik pula. Malas nak melayan hati hati tisu begitu. Bye bye.

Saturday, March 24, 2018

Aurora's Family Sport Day !

Tahun lepas tak pergi sports day school Aurora. Tak ingat lah sebab apa. Rasanya sebab kami melancong kemana entahlah lupa. Tahun ni Aurora memang memujuk abis suruh mommy datang teman dia. Sebenarnya memang ada locum haritu. Tapi alih-alih klinik tu cancel sebab public holiday, Sultan's Johor birthday so memang tak kerja pun haritu. 

Sengaja sakat Aurora, bagitahu dia mommy tak boleh pergi. Kebetulan haritu memang tak ada orang lain yang free. So acah-acah Aurora, mommy pun work juga harini. Menangis dia. Setiap hari pujuk suruh teman. Tak nak orang lain teman. Nak momny juga. 


Semangat dia pagi-pagi dah siap nak pergi bersukan. Selalu bangun pagi nak mandi pun liat. Kalini bangun sendiri. Amazing! Siap sempat practice lari-lari lagi dekat rumah. Katanya nak jadi juara. Hamboi. 

Start pukul 8 pagi. Kami datang lewat sikit pukul 8.30 pagi. Sukan ni buat dekat sekolah berdekatan rumah je. Tak jauh. Jadi tak ada lah terburu-buru sangat. Sampai-sampai je terus senamrobik pemanasan badan. Aurora nampak terkapai-kapai mencari sahabat.  


Tapi kawan baik dia tak datang. Nampak la muka dia macam kecewa. Dia kelihatan tak bercampur dengan rakan lain. Cuma nak berkawan dengan Madiha sahaja. Tak tahu lah kenapa. Yang ni gambar dia dengan Zara. Nak kata classmate dia semua chinese, sebab tu dia tak ada kawan, tak juga. Sebab Zara ni melayu, tapi dia tak campur juga. Kecik-kecik dah pandai memilih kawan. 



Yang kelakarnya, masa tengah game boleh pula ada pengumuman, "Mommy Aurora mana? Boleh tolong ambil gambar tak? kami lupa nak panggil photographer" HAHA ok kelakar. tak pasal-pasal kena jadi bidan terjun. Nasib baik lah tergerak bawa camera. 

Berlaku sedikit drama sebelun game start. Game actually pairing ibu dan bapa. Tapi I datang sorang tak ada partner. I tarik Aurora from that game. Kita takde partner lah rora. Macam mana nak main. Lalu Aurora pun nangis mengeluarkan air mata emas permatanya. *drama starts*

Haduh luluh. Nasib lepas tu ada adik-adik tolong main game jadi partner kami. Janji dapat main. Rora menang no 3. Suka betul dia. Maybe sebab bantuan adik tu lari laju dalam guni . 

Yang ni pula game for mommies. Berjalan kepit belon. Aduh sengsara ok. Payah rupanya. Perlukan kesepakatan. Tak sangka boleh memang. Ada bakat jalan kepit belon rupanya. 


Para-para ibu dan anak yang menang. Jadilah buat hiburan di saat cuti umum johor ni. Penat penat kerja, sekali sekala main sukaneka begini terhibur juga.. 

Muka rora yang masam tak ada mood sebab takde geng katanya. 



Tak apalah lola, mommy kan geng rora sepanjang hayat rora. No worries key. 


Bergambar beramai-ramai. Rasanya student qdees batu pahat ramai lagi. Ni only half of it. Itupun dah meriah abis! 




Sunday, March 4, 2018

Farewell and thanks for the memories.

Hai! Saya dah rajin menulis blog. Amazing tak. Sejak guna blogspot ni, senang sikit nak update blog pakai apps dekat handphone je. Tak payah buka laptop. Almaklum lah sis sekarang ni tak ada laptop, nak beli tapi kurang berkemampuan pula sob sob. Tak sangka blogapot boleh update pakai apps dekat handphone je. Bolelah update blog sambil guling-guling atas katil.



Selasa lepas (27/02/18), kami kumpul ramai-ramai seluruh staff klinik. Awal pagi lagi I dah bagi arahan pada staff dekat whatsapp group "Petang ini akan diadakan Taklimat Pemakanan jam 4petang di bilik mesyuarat. Kehadiran DIWAJIBKAN. Please be on time!" Kena acah-acah garang sikit baru semua datang on time kalau tak mesti terhegeh-hegeh. I cukup pantang kalau tak punctual ni. 

Taklimat pemakanan konon. It's actually not. Ini acara makan-makan bukan taklimat pemakanan. It's our pembantu farmasi farewell party (kak Huda) and birthday celebrations for January-Feb-March babies. Celebrate semua sekaligus. Senang !!


Birthday babies yang not so babies. Semua pakat potong cake sama-sama. 



Dekat sekitar klinik memang ramai yang pandai buat cake. Jadi kalau ada celebration apa-apa, staff klinik memang dah tau nak order cake macam mana. Cake mereka memang tak pernah mengecewakan. Apa jenis cake pun marvelous. 


Thank you kak Huda! You are the great asset not only to the pharmacy department but to me. Your 
help has made my job very much easier and fun. Take care and thanks for your kindly assistance.
My heart just keep thanking you for everything that I have learned from you. T_T


Everything from GRANDEUR BOUTIQUE! 
(32 Jalan Padi Emas 1/4, Bandar Baru Uda, Johor Bahru) #freemarketing









Bukan anak dara.
Anak dara dan janda. bhuhahahaa


Antara farewell party yang paling ramai staff kami kumpulkan. Itupun ada minus 2 orang staff oncall yang ada ambulans call. *Sigh* bila dah alang-alang kumpul semua ni, kami pun buat sesi photography staff. Thanks to my colleague Dr Qidran 's dslr yeaaa dapatla kami berphoto photo cun. Nasib baik camera hebat, gambar indoor pun lawa. Actually plan nak shoot outdoor, tapi hujan pula.





Gambar formal is a must. Tujuan utama sebenarnya untuk gambar banner dan bunting FDC. Misi tahun baru, nak memperkukuhkan program FDC dekat klinik. Ecehh.


Tapi niat nampaknya terpesong dengan gambar gambar tak berapa senonoh begini.



Sebab tu lah patient tak berani ganggu saya. Saya sentiasa diapit dua bodyguard yang sentiasa disegani ramai. Hahahakkk

Okaaylah ngantuk. Tadi masa mula-mula nak menulis rasa macam banyak betul nak update dalam ni. Tapi bila lama-lama mata terus tak boleh buka ni. saspen betul ni tak tahu kenapa mata tak boleh celik ni. TolongggggggggZzzzzzzzzZzzzz

Nite.

Chaah festive Eid Party!

Alhamdulillah, our clinic raya open house went well. I had nothing to worry about because everything went so smoothly. We invited the Kg...