Wednesday, February 28, 2018

Izyan and Iziana short meet up!

It was like a catching up session with her. Supposedly masa ni masing-masing sedang kerja tapi saya bersikap evil dengan menyuruhnya untuk off petang. Bhuhahaha.

I had a public health program this morning. It's only a morning session, so l was thinking of her. (You know how sweet I am?) Pergi mana -mana pun ingat kawan. Haha padahal I had a plan to take my lunch in IKEA restaurant. Kan terasa loser kalau makan sorang-sorang dekat IKEA tu kan? Kan? So yeaaa, since she is working at the hospital just next to the IKEA, apalagii. "Skema lah kau, jom off petang ni kita pergi IKEA!!" Kah kah kah.




And we ate aaaaaaaalot. Mungkin sebab lapar gila (lunch at 4pm) meeting lewat habis *sigh* and I was craving for IKEA stuffs kot. Lama gila rasanya dekat bertahun tak makan ni. Asal nak pergi IKEA je malas sebab tak suka that crowded environment. Bila orang tak ramai barulah boleh ber chitchat dengan aman.


Muka girang habis dapat makanan. 



Muka dua orang sahabat yang dah give up on diet. Malas sangat nak jaga makan. Well actually we did controlled our diet, but end up badan jadi semakin kepeng. Nak built in muscle punya lah susah. Jadi kami pun decide untuk makan sampai chubby sikit baru lah shape body balik. Actually itulah yang kami bincangkan tadi. Pasal kesihatan and healthy lifestyle. Skema sungguh perbualan.

Okaylah, tak sangka rajin update blog malam-malam. It's time to sleep. Good night guys! 

Monday, February 26, 2018

Switzerland!

Dekat 3 tahun simpan gambar Switzerland sebagai wallpaper dekat laptop. Asal buka laptop je merenung gambar tu. Pejam celik pejam celik tak sangka akhirnya dapat main snow dekat Switzerland!



Subhanallah cantik sangat! 

Masa dekat Swiss, tak pergi bandar sangat, memang niat nak pergi Swiss untuk tengok scenary jer. And yang paling penting, nak main snow! First time nampak snow dah rasa jakun semacam. Mula-mula ingat nak pergi mount Titlis, tapi bila baca review, walaupun dekat situ lebih sejuk dan lebih tinggi, tapi tak ada apa ibarat padang salji putih tanpa scenary yang menarik. Jadi kami pon decide nak pergi Murren je. Sejenis perkampungan di pergunungan Murren. Nak pergi sini naik train ala-ala macam dekat bukit bendera tu. Tak adalah lama sangat beratur, kebetulan masa pergi ni memang tak ramai orang.

Ni gambar antara salah satu train station sebelum sampai ke kemuncak Murren. Sementara tunggu train sampai sempat lagi kami berposing.



 Nampak tak betapa jakunnya bila jumpa snow. Sebelum ni duk main snow tiruan je. Adalah sekali jumpa snow cenggini masa dekat Korea tapi tak tau kenapa snow dekat Swiss ni lebih gebu dan lembut. Macam gula-gula kapas tu lembutnyaaa. Sampai-sampai je memang terus guling guling la kami padahal tak sedar ada anjing sana sini entah-entah anjing tu dah kencing berak ke apa dekat snow tu kan? Haha #jawajakun 





Aurora antara yang balik excited nak pergi sini. Dari dekat Malaysia lagi dia dah cakap, nak jumpa Olaff (watak dalam cerita Frozen) dekat snow. Dia memang taksub dengan cerita Frozen tu sampaikan Olaff tu dia ingat memang sejenis hidupan snow yang boleh berkata-kata seperti dalam cartoon Frozen itu. Siap beli kasut Olaff dekat butik Adidas masa jalan-jalan dekat Outlet London. Katanya nak tunjuk dan bagitahu dekat Olaff betapa fans nya dia dekat rancangan Frozen tu.


Tapi kasihan. Kecewa betul dia bila tengok Olaff hanyalah patung snow biasa. Buruk pula tu. Wakakaka. Siap tanya, mommy kenapa Olaff senyap je tak bercakap apa-apa. Lola nak bagitahu Olaff macam-macam! Bertabahla yer .



 Dekat Swiss takde maknanya Aurora nak dukung. Dia leka abis main snow. Yang kelakarnya, time nak pergi snow ni boleh pula I lupa bawa hand glove. Tengok tu I pegang snow tanpa glove. Konon macam gagah la sekali lama-lama terus kebas membeku. Nasib baik tangan tak berapa besar, ada bawa extra glove Aurora, so pinjam glove dia je. Fancy-fancy sikit Nampak kekanak sikit..


Gambar belakang tu mountain yang real tau. Bukan gambar backdrop dekat memana!



Banyak aktiviti boleh buat dekat atas Murren ni. Boleh main ice skating, ice board, memacam lagi lah. Semua boleh sewa, tapi memandangan segala macam harga dekat Swiss ni tinggi, jadi malas nak sewa or beli apa-apa. Even keychain swiss kecik kenotet pun harga dah 7-9euro. Cekik darah betul.


So yeah, lihatlah gambar posing sis sampai muntah key? 



Sebelum ice kepal milo tu viral, Aurora dah buat dulu dah ice kepal snow!




Tak lama pun dekat atas gunung Murren tu. Lama-lama duduk atas ni boleh beku jadi snowman. Hotel Jungfrau ni antara hotel best spot dekat atas Murren. Pemandangan sangat cantik dari hotel ni. Sempat masuk sekeja jumpa owner dia, sebenarnya bukan niat nak tidur sana pun, niat masuk dalam tu sebab dah beku dekat luar tu yang lepak lobby sekejap. Borak punya borak rupa-rupanya owner adalah orang Malaysia dari Sabah. Mak aih jutawan mana la dia tu. Tokey balak rasanya.



Yang ni bila kami dah turun dari mount murren. Ada la town kecil dekat bawah murren, namanya Interlaken. Macam zaman P Ramlee pulak. Seperti yang dikatakan, dekat Swiss ni semua mahal-mahal. Currency pakai Swiss Franc.Tukar duit pun tak banyak. Ingatkan sengaja tukar tak banyak sebab katanya kalau takde duit Swiss Franc, pakai euro pun boleh. Masalahnya tak tahu nak beli apa. kakakah. Lagipun tak ada apa yang menarik dekat sini. Kebanyakkan jual jam. Katanya jam tangan dekat sini murah-murah esp jam tissot dan sebagainya. I pula bukan jenis pakai jam. Beli jam pon tak pernah. Tapi dalam tak tahu nak beli apa tu, Aurora sempat la paw mommy handbag Frozen dia. Huhhh jauh betul beli barang Frozen. -_-







Sekali lagi terjumpa kedai orang Malaysia belakang tu. Kedai jual survonirs. Penat haku speaking nak beli ole-ole Swiss, aleh aleh dia balas cakap melayu. Nasib tak cakap jawa. Nasib.

Overall, Swiss memang best. Lebih kepada pemandangan yang cantik dan memberi ketenangan. Sepanjang dekat Swiss asik istighfar banyak ingat Tuhan. Terus ingat besarnya dan hebatnya kuasa Allah tu sampai boleh tunjuk pemandangan indah cenggitu depan mata sendiri. Untuk shopping-shopping dan makan-makan halal memang payah dekat sini. Kami tak bermalam dekat Interlaken pun sebab bosan. Lewat petang terus balik, tidur dekat sempadan German. 

Nanti bila free, I sambung cerita dekat tempat lain pula ok?

Saturday, February 24, 2018

Godiva at Genting

17Feb18 aritu naik Genting. Buat kerja gila pukul 6.30 petang terus decide nak pergi Genting dari Putrajaya. Time cuti raya cina pula tu, nasib baik jalan tak jammz! (Yelah orang lain semua nak turun Gentang malam-malam, kita baru nak naik Genting. keh keh keh.



Akhirnya dapat juga merasa Ice Cream Godiva ni!!! Punya lah kecur bila orang asik post je gambar ice cream ni. Nak drive naik Genting sendiri memang mimpi lah. Tak sangka haritu ada yang pelawa nak bawakan ke Genting. Apa lagi, benda pertama dalam fikiran adalah ice cream!!!!


Harga satu cone RM25 . Amboi mahal kemain. Kempunan punya pasal, tutup mata je lah. Ada 3 pilihan ice cream. Vanilla, Chocolate and mix. Disebabkan I jenis tak pandai nak buat keputusan, so I pilih mix. Muka happy habis dapat icecream!




Cakap dengan Aurora, kita share ok Aurora? Kita share ok? Nasib baik Aurora tak merengek nak ice cream juga. Dia macam tak berminat pula. So yeah, beli satu cone yer. Cukup lah sekadar merasa.
Puas hati dapat makan. Walaupun sikit dan tak puas sebenarnya. Makan sikit je, Aurora jamah sikit. Terus dia tergoda dan tak bagi semula. Dia nak amek semua. Mommy nak pegang pun dia gak bagi. Ok itu tak apa lagi.

Yang sakit hatinya, lama-kelamaan ice cream yag aurora pegang tu JATUH. Kah kah kah tak kelakar. Kecik besar kecik besar je mommy tenggokkan tau.

Apa-apa pun, thank you papa Aurora, bawa jalan-jalan Genting. Tak beli apa pun sebab dah terboros shopping duck minggu ni. Bhuahaha. Menganga melopong je kat sana. Janji dah sampai kan! 

Friday, February 23, 2018

Perempuan misteri.

Mommy, macam mana perempuan tu tau kita nak pergi mana?

Perempuan mana?

Alaaaa yang cakap turn left, turn right, you will reach your destination......

Hai la anak, makin bising mulut dia sekarang ni.
Kalau time dia bercakap tu memang nonstop tak henti kadang tak boleh nak jawap soalan-soalan mistik dia.

Tuesday, February 13, 2018

Paris!

Oh sejak ada post viral pasal the famous blogger hate Paris and won't come to that country again, terus rasa nak cakap pasal Paris. I admit about what they said. Pasal pickpockets tu semua. That's all true. But actually not just in Paris. Dekat mana-mana pun sama especially in all Europe country. Lagi-lagi masa musim sejuk, semua orang pakai winter coat, tebal dan berlapis-lapis, jadi bila baju kena seluk tu memang tak perasan. BUKAN DEKAT PARIS SAHAJA OK. Di mana-mana. (I nampak pickpockets  dekat London, that guy duk ikut je this malaysian makcik punya bag sandang. But tak jadi ambil sebab her groups of friends macam sedar ada strangers masuk dalam group mereka)

Dengan I yang travels with my 4yo daughter, imagine how I handle this. Susah ok. Sebab tu bila travel I memang tak pegang handphone. (Susah nak buat instalive) bhuhahhaa. And I pakai backpack walaupun tak bergaya tak apa janji selamat dan selesa. My backpack from TUMi. I really love it. Senang. Tak berat. Imagine dalam tu ada susu rora, termos air rora sebab I jenis kalau buat susu kena ada air suam, telkung, kain alas solat, botol air.. dompet I tak bawa. Duit and passport I akan masukkan dalam kocek kocek sulat dalam bag TUMI. That's why I suka bag tu. Pencopet nak amek pun payah..mereka akan jumpa kain telkung bagai sebelum jumpa duit. Tapi duit chain kecik-kecik I letak tempat paling mudah and senang tak adalah nak selongkar bag keluarkan duit. Duit kecil kalau hilang tak apa lah tak menyesal mana. Kalau passport hilang kan naya?

Akhirnya sampai juga dekat Eiffel Tower. Satu-satu nya impian dari kecil nak pergi tengok besi buruk ni. Lagi lagi bila dulu terlalu taksub dengan cerita Eiffel I'm In love. Pergh hari hari ulang cerita tu sampai dialoq pun dah hafal. Tapi kecewa bila sampai Eiffel Tower je, hujan renyai renyai pun turun. Cuaca jadi gloomy mendung awan berarak. Padahal dah plan nak amek gambar lawa-lawa masa dekat sini. Dah terbayang matahari mencanak dan posing macam macam sekali hampa. Tak apalah. Bergambar dengan becak pun okey janji dah sampai. Nasib baik memang bawa payung dari malaysia sebagai persediaan (gigih kan bawa payung bagai) nampak sangat jimat kedekot tak nak keluar duit beli payu g dekat europe. Dekat europe beli handbag la buatpe beli payung? Bhuhaha

Anyway, dalam banyak-banyak country I pergi dekat Europe, I paling suka Paris. Haha terbalik pula dengan blogger tersebut. I don't like London because of the currency and masa sampai sana, baru touch down from Malaysia and jet lag. Aurora plak terperanjat dengan weather so dia cranky semacam. Memang payah masa first day nak jalan tu. Tak dapat menikmati London pun. Shopping Oxford Street pun nak dukung je. Memang tak seluk duit langsung lah. Tapi bila dah sampai Paris, cuaca tak sejuk sangat. Aurora pun dah ok dan tak jet lag lagi. Dah happy tak nak balik Malaysia. Haha. And tak puas nak explore Paris sebab banyak sangat tempat best. Makanan halal pun bersepah sepah rasa nak try semua adalah.

Selalu tertanya-tanya dekat mana orang ambil gambat segitiga glass ni. Rupanya di sinilah The Louvre museum tempat penyimpanan potret monalisa itu. Tak ada apa yang menarikpun. Datang sini sekejap sambil bersantai santai ambil gambar sahaja. Dengar cerita kalau datang malam lagi cantik lampu-lampu sekitar sini?


Ni masa shopping outlet dekat La Ville. Ala-ala macam JPO tapi ni besar gila boleh patah kaki nak explore. Disebabkan dekat London aritu tak shopping sangat, dekat sini lah I menghabiskan segala harta kekayaan yang ada. Wakakkaa. Waktu ni pun cuaca molek tak sejuk sangat (atau kami dah seminggu lebih dekat europe masa ni rasanya sebab dah sebati) jadi sempat la shopping sakan explore semua benda. Setiap kedai kami explore. Beli lah handbag seketul dua asal murah je beli. Sampai sekarang terkebil kebil sebab ada lagi 3 handbag tak pakai lagi masa beli tu. Rasa nak sodokah sahaja kot. Kakakahh #membazir


Walaupun masa dekar Notre Dome Paris ni sempat tertipu dengan jejaka handsome nampak friendly abis bertegur sapa dan nak tolong ambilkan gambar Aurora main burung. Pandai betul dia rappo sampai I pun tergoda melihat mata biru nya. Oh sekali dia pau kami 90euro ampeh betul. Tak apalah halalkan sahaja, anggap lah itu kerana kealpaan I dengan ciptaan Tuhan (sebab dia handsome sangat bhuhahaa)

Kesimpulannya, travel mana-mana pun kena extra careful. My very bad experienced while traveling when I was in Hongkong. Handphone kena copet and masatu tak bawa camera pergi travel. Bajet nak amek gambar pakai handphone je, last last? Wakakkakaka siap report polis bagai but stilll, I tak pernah menyesal and never hate Hongkong. I belajar dari kesilapan dan kecuaian diri sendiri.

Sunday, February 11, 2018

Viral oh viral

Kesihatan dan viral memang tak dapat dipisahkan. Kementerian yang paling banyak jadi isu viral adalah kementerian kesihatan lah. Sampaikan setiap kali kalau ada meeting daerah, meeting negeri dan mana mana perjumpaan mesti akan diingatkan tentang isu viral. Hati-hati dalam bekerja dan yang penting kena ikhlas.

I memang paling takut isu viral ni. Menyampah betul kalau asik-asik buat kerja, diugut untuk diviralkan. Tipu lah tak pernah. Rasanya kebanyakkan staff kesihatan mesti dah banyak kali kena ugutan macam gitu. Menyampah. Kita kerja ikhlas, tapi ada je kesalahan sepele yang nak dijadikan viral.

Kisah yang terjadi baru-baru ni, I kerja part time sebagai doktor ganti di salah sebuah klinik swasta. Ada satu pesakit remaja lelaki yang baru kemalangan jalan raya, datang bersama ibunya. Pesakit stabil. Berjalan masuk ke klinik. Tapi terdapat luka-luka di tangan dan kelihatan tangan kanan tergantung pada kain buruk buatan untuk menyanggul tangan kanannya yang katanya sakit jika digerakkan. I suspect tangan dia patah di bahagian pergelangan tangan. Nama pun dekat klinik swasta, jadi kami tak ada xray. I suggest elok-elok suruh ibu pesakit bawa pesakit ke hospital untuk xray dan pemeriksaan lanjut. Ibu pesakit kata tak mahu ke hospital. Lambat. Dia nak buat xray di klinik swasta yang ada xray. Lantak lah nak buat dekat mana pun yang penting kena xray.
I cuma tukar kain buruk di tangan pesakit dengan kain anduh sementara pesakit nak ke klinik lain. Kain buruk tu staff sempat bagitahu "kain ni saya buang yer" lalu staff saya pun buang lah. Kemudian pesakit pun beredar....

Selang 30minit kemudian, ibu pesakit call klinik dan marah-marah.

"Saya tak puas hati kenapa doktor tak buat apa-apa dengan anak saya tapi bayaran mahal? Kenapa buang kain(buruk) yang anak saya pakai tadi? Saya tak peduli, saya nak dalam masa 1 jam lagi doktor tadi kena hubungi saya semula kalau tidak saya akan viral kan klinik ni!!! "

Laaa.. ingatkan sibuk nak datang klinik swasta, duit dah banyak sangat. Rupanya bukan sahaja duit tak ada tapi akal pun tiada. Klinik tu bukan klinik saya dan saya tak tahu menahu pasal bayaran. Dan amboi, doktor tak buat apa-apa? Yang duk check tangan anak dia tu apa? Duk pakaikan kain anduk tu apa? Takkan la bila doktor dah suspek patah nak doktor pusing2 twist tarik tarik buat lipatan dekat tangan tu? Mestila pegang molek-molek jer. Kalau doktor ahli nujum, doktor dah xray tangan tu pkai firasat yang ada. Dan kain buruk tu pun nak? Amek lah kakkkk.

Untuk pengetahuan semua, cas klinik swasta memang begitu. Asal buka je pintu bilik doktor, consider consultations dan dikenakan bayaran. Sila lah faham. Kalau rasa terlalu mahal, apa guna kementerian sediakan klinik kesihatan dari kerajaan. Apa guna kerajaan subsidikan berjuta ringgit untuk perawatan kesihatan. Jadi disitulah tempatnya. Jangan merungut ramai pesakit, sebab mereka semua nak dapatkan rawatan sama macam awak juga. Syukur dekat Malaysia ni kerajaan banyak bantu, kalau negara lain? Dapat bayangkan tak berapa banyak kita kena keluarkan untuk kesihatan?

Okay kalau akak nak viralkan, saya dah siap dah awal-awal jawap dekat entry blog ni. Haha.


Saja gambar selinga. Pesakit paling eksen.

Tetau lah kenapa pesakit ni murung sangat..

Saturday, February 10, 2018

London!

Dari zaman kanak-kanak memang bercita-cita nak pergi London. TotinJamain dan hidup dalam angan-angan memang tak dapat dipisahkan. Kalau masa kecik-kecik bila tanya, dah besar nak study dekat mana. Nak study LONDON!!


Tapi kesudahannya study INDON bukan LONDON. Don don je hujungnya, bunyi nak dekat sama. Jadi lah. Bila dah kahwin, bercita-cita nak honeymoon dekat London, kesudahannya sampai dah bercerai pun tak sempat nak honeymoon lagi bhuahahhaa.

2017 memang I work hard extravaganza. Memang plan nak pergi europe akhir tahun. Setahun menabung. Sengsara juga, tapi worth it! Berbaloi kalau nak difikirkan impian dari kanak-kanak, tak salah menabung sendiri untuk tunaikan kepuasan sendiri. Bukan kacau duit orang pun kan?

Pergi naik Oman Air, transit dekat Muscat 2jam. Ingatkan dapat lah menikmati muscat sekejap tapi hampeh. Flight dari KL delay jadi sampai Muscatt berkejar kejaran mengejar flight yang seterusnya. Kalau sendiri tak apa, ni dengan bawa Aurora lagi. Tengah perangai dia yang jetlag mengantuk dari atas flight minta dukung masa transit lagi. Payah oh memang payah. But Alhamdulillah, mommy berjaya ignore her cranky time. Nak dukung dia menang tak boleh la sebab bag dah penuh kiri tangan. Jadi nak tanak dia memang kena jalan sambil berjurai air mata. Drama here and there.

Along the journey okay je. Dalam flight banyak membuta. Agak-agak dah tak boleh tidur lagi, Aurora tengok movie dalam flight. Nasib baik banyak cerita cartoons dalam flight tu. Mengekek rora tengok sambil pakai headphone. Touch down London awal pagi. Memang plan sampai London je nak terus jalan-jalan. Malam baru lepak hotel terus rehat. Ewah ingatkan okay je. Sebab selalu travels memang macam gitu. Malam baru rehat hotel. Kan?



Noooooo. This time was not that easy. Maybe terperanjat dengan cuaca. Kami dari Malaysia, so tak pakai longjohn pun dalam tu. Terus sarung winter coat. Membeku semacam. Tambahan pula body dah penat dalam flight lama-lama. Muka sememeh mengantuk. Explore London pun dalam keadaan mamai-mamai. Kalau tengok gambar pun sebenarnya kami separuh sedar. Tak ingat sangat kami visit apa je dekat London tu. Hahaha.



Nama pun tengah blur. Masa sampai Buckingham Palace ni I dah blur. Ni tempat apa eh dah lupa. Kenapa orang berkumpul kerumun satu tempat. Ah malas nak berasak-asak jadi I pun melayan perasaan berdua dengan Aurora, bergambar syok sendiri dah alang-alang sampai kan. Masa ni Aurora memang cranky abis sebab kesejukan. Nak dukung sahaja. Jadi memang tak ada mood langsung nak bergambar. Dah balik tu baru terperasan yang orang ramai-ramai tu tengah tengok skuad istana berarak rupanya. Hahaha ampeh memang tak terfikir masatu.


Masa sampai London Bridge ni dah okay sikit. Mungkin kawasan ni ada burung burung yang banyak. Aurora ni spesis suka haiwan. Jadi kalau nampak burung terus dia berlari main dengan burung. Lega mommy tak payah dukung. Banyak sikit boleh bergambar feeling dekat sini.







Masa sampai London Eye dah petang. Mata pun dah mendayu-dayu. Cuaca makin sejuk mengigil sampai ke tulang. Masa ni Aurora dah start cranky balik. Apa-apa pun tengah holiday, kena menikmati juga.


Belah malam pula we all explore Oxford Street. Ini syurga membeli belah. Tapi sebab we all pun baru sampai europe, jetlag memang tak habis lagi, membeli belah di waktu malam di London ibarat shopping pukul 2 pagi di Malaysia. Mamai abis memang tak ada mood langsung nak shopping. Orang nampak Primark rambang mata, I nampak katil je nak tidur. Wakkakaka teruk betul mungkin faktor penuaan. Jadi hari pertama di London memang masalah dengan kepala yang lalok anak-beranak.

Ni baru dekat London, nanti I update sambungan di lain hari okeey?

Saturday, February 3, 2018

Sawah Padi Sagil, Batu Pahat.

Batu Pahat ada sawah padi. Percaya tak? Okay, sebenarnya I pun baru tahu. Sebelum ni pernah juga dengar-dengar cerita tapi tak terfikir yang tempat ni sangat cantik dan menenangkan. Lagi-lagi bila dekat tengah-tengah sawah padi ni ada pondok warong jawa buat ngeteh. Syahdu sangat! Nampak tak Totin dan makanan tak dapat dipisahkan. -_-




Sebenarnya nak pergi sini untuk capture duCkscarves contest dengan scenary sawah padi. Tapi malangnya pergi dah lewat petang (sebab habis kerja pun pukul 6petang, terus zoom pergi sini) dan paling menyedihkan cuaca hujan renyai-renyai. Jadi cuaca pun gloomy semacam. Kecewa betul. Nak capture gambar sunset pun tak dapat. End up gambar awan seram sejuk macam mendung tak berawan. Uhuks uhuks.



Takpelah, kalau tak, memang tak sampai sini kan? Actually Sawah Sagil ni tak jauh mana pun. Kalau dari pekan Parit Raja tu, lurus sehingga simpang kiri sebelum ke Air Hitam. Boleh buka waze supaya tak sesat. Jalan terus masuk ke dalam, sampai lah jumpa jelapang padi. Bila dah nampak sawah padi, akan nampak satu pondok kecik, warong untuk ngeteh. Banyak kereta parking area warung tu. Masa I pergi banyak kereta la, mana tau masa korang pergi takde kereta tu nasib korang lah. 



Yang bestnya makan dekat kedai ni semua sedap-sedap! Chakuih dia lembut dan padu. Soto and Mee bakso truely jawa! Kenapa I cakap cenggitu? Sebab bakso yang siap dengan sos merah and (no taugeh) is the real bakso. Bakso yang letak taugeh tu bukan bakso yer tu mee sup bebola daging. Haha. Makan dengan menikmati tiupan angin dingin tepi sawah, sambil cerita masa depan yang tak nampak kecerahannya. Terus rasa melankolik je jiwa raga.


Thank you sahabat jawa ku yang bawa daku explore tanah jawa ni. Lepas ni nak try makan sup rawon plak! Yang tu I belum explore lagi. Dengar cerita sedap sehingga menjilat jari sehingga menjadi tempat tumpuan bapak bapak mas mas parit rojo? Next time okey!

Aurora X Vanilla Birthday party!

Assalammualaikum,



Tengok topic pun dah tau entry ni throwback yang berlapuk sangat. Dah tahun 2018, baru nak terhegeh-hegeh update pasal birthday party Aurora 2 bulan yang lalu. I planned for her birthday since early 2017. Awal tahun dah survey semua tempat, dah simpan duit tabung untuk Aurora. Sebab tak nak kelam kabut haru biru macam birthday party Aurora tahun lepas. Jadi kali ni memang dah plan nak buat yang lebih tersusun dan boleh invite lebih ramai kawan dan kenalan (tapi masih ada lagi yang terlupa jemput, maaf)



Birthday kalini combine Aurora anad Vanilla. Who's Vanilla? Vanilla ni bestfriend Aurora, BFF lah konon-konon. My bestfriend punya anak, so memang dari kecil sering bersama, bila dah besar ni jadi akrab. Untuk memudahkan dan menjimatkan kami combine birthday walaupun sebenarnya birthday tak sama pun haha lantak la budak-budak mana tau kan? Kekekeke.



Ha tengok, dia punya stress nak plan birthday party Aurora sampai terasa macam nak plan majlis pengantin anak. Pening okay handle semua sendiri. Walaupun combine birthday, mommy Vanilla siap serahkan 100% untuk I handle semua. Amboi dia ni. Dia datang-datang tinggal beli cake tinggal taraaaa, settle!!! Hahaha takpe lah I pun memang jenis cerewet maybe sebab tu mommy Vanilla serahkan sepenuhnya kepadaku kekekee.



Perkara pertama yang kena fikirkan bila nak buat birthday party is venue! Dari awal tahun lagi I dah memikirkannya. First thing is nak buat dekat Johor or KL? . Since kawan memang mostly stay KL, so I decided buat dekat KL. Tapi dekat mana?? Haaa I memang cari tempat yang luas (which is I can invite my unlimited friends). I tak suka yang bayaran foods ikut per head. Susah nak invite and kira budget. Tempat tu kena lah selamat, and ada activity for kids.



@blokke.my is the best place! 6bulan sebelum I dah booked! Tempat ni memang kena book awal. Indoor playhouse dia tertutup. I sengaja pilih this place for party sebab nanti kids main dekat playhouse, parents boleh catchup each other dekat cafe. Tak payah risau bila Aurora hilang, confirm ada dalam tu. And yesss!! Blokke Cafe allowed outside foods!!!! Itu yang paling memudahkan! 



Benda seterusnya yang kena fikir bila buat birthday party ni adalah birthday cake!! Aurora memang dah pesan awal-awal, cake dia mesti ikut tema Doc Mcstuffin juga. Setiap tahun, I memang tempah cake dari @wahdi_le.chouette.macaron ! My favourite!! Design memang tiptop! Rasa cake dia jangan cakap lah, tak mengecewakan langsung. .Cuma kali ni pening sikit, mereka penat cari toys for deco untuk tema doc mcstuffin. Tak jumpa. Akhirnya Totin decide suruh buat macaron mcstuffin cantik-cantik. Taraaaa! Cantik sangat!!! .



Untuk cake Vanilla, mommy vanilla beli dekat @wondermilk . Simple dan sangat sedap!! Wondermilk memang tak pernah mengecewakan! Kek ni mommy Vanilla beli last minute je dekat kedai Wondermilk bawah CittaMall ni. Haha sempoi betul.
Alkisahnya lepas potong cake, masing-masing sibuk, sampai terlupa nak agihkan cake. Ya Allah maaf sangat, dah lewat petang baru kami bagi cake. Siapa sempat je dapat merasa. Ampunnn 😞



Seterusnya pasal foods pula! Foods pada birthday aurora haritu semua from my uncle/auntie (Busu Timah Catering) chewah nama komersial. Tak tahu nak bagi you all makan apa. Mula-mula ingat nak buat high tea je tapi kesian pula tiba-tiba takut ada yang datang dengan perut kosong. So I decided buat nasi ayam dan kuih-muih. Tiba-tiba teringat terlupa buat buah-buahan. Haha nampak tak totin bab makanan ni memang tak pandai langsung.


Selain tu, I ada order sikit kuih  viral @keriakd . Mula-mula nak order lebih, tapi takut tak habis sebab dah ada kuih lain juga. Ya Allah minta maaf tak sangka kuih keria viral ni menjadi rebutan. Jangan kan uolls, I sendiri tak sempat rasa walaupun secalit gula pun tidak. Sob sob. Next time I suruh derang masak keria terus dekat situ ok? Tak de alasan tak cukup lagi. Gambar kuih pun takde, photographer I @wanzerowan tak sempat ambil gambar makanan, dah kena serbu. Korang memang datang sini memang betul-betul lapar eh?

 
Ice cream malaysia from @myfizro , yang ni pun ramai puji sedap dan tak cukup. Memang betul-betul tak boleh budget berapa nak beli. Maaf siapa tak dapat. 😔 . Lepasni memang totin tempah siap freezer sekali rasanya. Sedih sebab totin sendiri tak dapat rasa. Menyesal tak rasa dulu. Rasa nak beli semula je. .


Pulut kuning birthday cake dari @de_iedasyafiah . Last minute tempah sempena birthday adik totin @nazimnaif58 pada 6hb oct aritu. Lepastu lupa nak potong pulut kuning tu. Birthday boy layan diri sendiri, potong pulut kuning sendiri. Wahaha. Nasib totin sempat merasa secalit dua. Memang sedap! Menyesal tak makan banyak! 




By the way, maaf kalau ada kekurangan. InsyaAllah tahun ni kalau ada rezeki boleh buat lagi. Tapi tergantung lah kalau dapat sambung study maybe tak sempat kot nak berparty cenggini. 



The cousins

Geng KL

Geng sekolah menengah/ sekolah rendah

Geng  MIRC/ YM/ Blogger #kronikus

Geng UTHM (Padahal tak study sana pun..)

Geng Shah Alam

Sahabat dunia akhirat.

Dan ramai lagi kawan-kawan yang datang, terima kasih banyak-banyak! Siap ada yang sanggup datang dari jauh. Terharuuu. Cheh padahal kita pun datang dari Johor gak. Kekeke. Insyallah, see you next year ok guys!



p/s: yang ada @ semua menunjukkan instagram id mereka. nampak tak I just copy paste caption dari instagram je untuk update blog ni. Senang! wakakakak tak payah taip banyak kali. HAHA.

Birthday gifts ideas for Aurora..

Hai, birthday Aurora nak dekat. Yea, as usual setiap tahun Aurora akan buat birthday party! Actually ingatkan tahun ni nak rest, sebab banya...