Saturday, April 28, 2018

Jom pergi bercuti nak?

Hmmm rasanya dah lama sangat tak pergi bercuti. Biasanya kalau dah penat bekerja, I memang akan bawa Aurora pergi bercuti. Tak kira lah pergi mana. Short vacation pun jadilah. Tadi sempat lah I survey-survey tempat bercuti yang sesuai. I suka pergi Port Dickson. Pergi banyak kali pun tak apa! Not that far from Johor. 2Jam30min je dah sampai. Senang nak pergi, nearest high-way. And yes, sebab ada pantai!! Nama pun nak cari ketenangan setelah penat bekerja kan?


January lepas sebenarnya kami baru je pergi Port Dickson. Ingat tak? Okay tak ingat, sebab tak sempat nak update blog. Kahkahkah. Masatu buat percutian ringkas untuk sambut hari lahir Yun. Nampak tak betapa busynya, bulan 4 baru nak throwback percutian lama. Sampai dah lupa nak cerita apa.


Happy Birthday Yun. 
Terperanjat mak nenek dia kena surprise tiba-tiba kami colik dia datang Port Dikson!
Nama pun short vacay. Sehari je datang sini. Itupun datang dah lewat petang. Macam-macam urusan masatu. Unplanned vacation. Kelam kabut sangat jadinya.



Percutian masatu tak puas langsung. Sebab apa? Sebab mereka berdua kecundang sakit. Haha tak tahu apa nasib. Birthday girl boleh  mabuk ketum muntah muntah pada hari kedua. Padahal kitorang party clean je tak ada yang haram pun. Annak member pula demam panas. Aurora pun sedih sebab tak ada geng nak bermandi manda. Nak bersiar-siar sekitar Port Dickson pun tak sempat.  Aurora banyak kali tanya, bila nak bawa dia ke Port Dickson lagi. So kalini nak cari hotel yang ada swimming pool yang luas especially for kids.

Survey punya survey, I found Thistle Port Dickson is the best choice! Eh rupanya senang kalau survey hotel pakai Traveloka! (my first experience #jakun) Just click hotel area mana yang you all nak cari, and it listed everything. I tertarik dengan Thistle ni sebab dah lah 5 stars hotel, harga pun murah! Berbaloi!





Price? Dengan bilik yang besar, with free breakfast, kedudukan yang sangat strategic, I rasa sangat affordable. Lebih-lebih lagi kalau beli melalui Traveloka ni. Harga jauh lebih murah dari walk-in price tau! Rugi kan kalau tak tahu. Bila baca guest review, mostly satisfied with the service. Rasa tak sabar sangat nak bercuti ke sana!



Nampak tak? Banyak benda rupanya boleh buat dekat sini. Fitness center kena ada, since I ni jenis suka masuk gym at least buat sedikit cardio.. kalau waktu kerja memang tak menyempat. Waktu bercuti ni lah masanya! Lepas pergi gym, bolelah relaxkan badan dengan massage and spa! Tak sabarnyaaaaaaa!  Aurora kalau bosan tak apa, dia boleh pergi main dekat children play area. Mesti dia enjoy punya lah!




Haa lagi satu yang I rasa best kalau cari hotel through Traveloka ni, siap mention nearby attraction  dekat mana. Senanglah untuk I nak bawa Aurora nanti. Tak payah buat survey-survey lagi dah. Siap dah bagitahu tempat terdekat dan yang wajib pergi! Paling menarik bila dekat dengan Port Dickson Ostrich farm! Salah satu wishlist nak bawa Aurora nanti.


Okay yang ni serious I memang baru tahu. Selama ni kalau buka traveloka tak pernah explore mendalam sangat. Rupa-rupanya Traveloka suka bagi voucher-voucher diskaun macam gini. Korang boleh perasan advertisement ni dekat heading atas sekali website traveloka. Sebenarnya bukan untuk hotel sahaja, untuk domestic flight pun ada diskaun. Mudah je nak dapatkan diskaun ni, cuma masukkan voucher code time booking dekat Application Traveloka! Helloo RM50 kot, siapa nak bagi kan?




Aurora dah tak sabar nak pergi bercuti lagi!



Sekarang I nak ajak ramai-ramai  book thistle port dickson on traveloka ! Kita pilih satu date dan kita holiday sama-sama, nak tak? 

Tuesday, April 17, 2018

A year ago..

Harini 17 April 2018. Genap setahun saya dilepaskan. Tak ada apa berlaku pun hari ini. Sengaja saya penuhkan hari saya dengan kesibukan kerja. Dengan kawan kawan kerja. Dengan patients. Kerja sampai malam acah-acah sibuk. Itu memang diri saya yang sebenar untuk larikan masalah jiwa. Huhuuuu.

Yeah ramai membawang, bising bising kenapa dah dapat suami cukup perfect cenggini, kenapa berpisah? Pandai betul bebarang zaman sekarang nak membawang. Mestilah kita fikir yang baik-baik je, yang tak baik takkan saya nak buka aib orang. Gile ke apa? Setiap manusia ada baik dan buruknya betul tak? Dan jodoh perpisahan tu semua Allah dah aturkan. Memang jodoh kami tak panjang, bukan kami tak cuba. Kami dah penat dan akhirnya kami tewas.

Apa-apa pun kami ada anak amanat Allah yang perlu kami jaga. Sebab tu kami ok ok sahaja. :)

Okaylah nak sambung tengok patients. Kang mencoret panjang panjang dekat sini kang jiwa makin melankolik pula. Malas nak melayan hati hati tisu begitu. Bye bye.

Aurora's Wonderland 5th Birthday Par-Tea

Assalammualaikum, Hai uols! Macam dah boleh agak kan nak update pasal apa. Kalau entry sebelum ni pasal hint birthday present Aurora,...