Tuesday, April 17, 2018

A year ago..

Harini 17 April 2018. Genap setahun saya dilepaskan. Tak ada apa berlaku pun hari ini. Sengaja saya penuhkan hari saya dengan kesibukan kerja. Dengan kawan kawan kerja. Dengan patients. Kerja sampai malam acah-acah sibuk. Itu memang diri saya yang sebenar untuk larikan masalah jiwa. Huhuuuu.

Yeah ramai membawang, bising bising kenapa dah dapat suami cukup perfect cenggini, kenapa berpisah? Pandai betul bebarang zaman sekarang nak membawang. Mestilah kita fikir yang baik-baik je, yang tak baik takkan saya nak buka aib orang. Gile ke apa? Setiap manusia ada baik dan buruknya betul tak? Dan jodoh perpisahan tu semua Allah dah aturkan. Memang jodoh kami tak panjang, bukan kami tak cuba. Kami dah penat dan akhirnya kami tewas.

Apa-apa pun kami ada anak amanat Allah yang perlu kami jaga. Sebab tu kami ok ok sahaja. :)

Okaylah nak sambung tengok patients. Kang mencoret panjang panjang dekat sini kang jiwa makin melankolik pula. Malas nak melayan hati hati tisu begitu. Bye bye.

Saturday, March 24, 2018

Aurora's Family Sport Day !

Tahun lepas tak pergi sports day school Aurora. Tak ingat lah sebab apa. Rasanya sebab kami melancong kemana entahlah lupa. Tahun ni Aurora memang memujuk abis suruh mommy datang teman dia. Sebenarnya memang ada locum haritu. Tapi alih-alih klinik tu cancel sebab public holiday, Sultan's Johor birthday so memang tak kerja pun haritu. 

Sengaja sakat Aurora, bagitahu dia mommy tak boleh pergi. Kebetulan haritu memang tak ada orang lain yang free. So acah-acah Aurora, mommy pun work juga harini. Menangis dia. Setiap hari pujuk suruh teman. Tak nak orang lain teman. Nak momny juga. 


Semangat dia pagi-pagi dah siap nak pergi bersukan. Selalu bangun pagi nak mandi pun liat. Kalini bangun sendiri. Amazing! Siap sempat practice lari-lari lagi dekat rumah. Katanya nak jadi juara. Hamboi. 

Start pukul 8 pagi. Kami datang lewat sikit pukul 8.30 pagi. Sukan ni buat dekat sekolah berdekatan rumah je. Tak jauh. Jadi tak ada lah terburu-buru sangat. Sampai-sampai je terus senamrobik pemanasan badan. Aurora nampak terkapai-kapai mencari sahabat.  


Tapi kawan baik dia tak datang. Nampak la muka dia macam kecewa. Dia kelihatan tak bercampur dengan rakan lain. Cuma nak berkawan dengan Madiha sahaja. Tak tahu lah kenapa. Yang ni gambar dia dengan Zara. Nak kata classmate dia semua chinese, sebab tu dia tak ada kawan, tak juga. Sebab Zara ni melayu, tapi dia tak campur juga. Kecik-kecik dah pandai memilih kawan. 



Yang kelakarnya, masa tengah game boleh pula ada pengumuman, "Mommy Aurora mana? Boleh tolong ambil gambar tak? kami lupa nak panggil photographer" HAHA ok kelakar. tak pasal-pasal kena jadi bidan terjun. Nasib baik lah tergerak bawa camera. 

Berlaku sedikit drama sebelun game start. Game actually pairing ibu dan bapa. Tapi I datang sorang tak ada partner. I tarik Aurora from that game. Kita takde partner lah rora. Macam mana nak main. Lalu Aurora pun nangis mengeluarkan air mata emas permatanya. *drama starts*

Haduh luluh. Nasib lepas tu ada adik-adik tolong main game jadi partner kami. Janji dapat main. Rora menang no 3. Suka betul dia. Maybe sebab bantuan adik tu lari laju dalam guni . 

Yang ni pula game for mommies. Berjalan kepit belon. Aduh sengsara ok. Payah rupanya. Perlukan kesepakatan. Tak sangka boleh memang. Ada bakat jalan kepit belon rupanya. 


Para-para ibu dan anak yang menang. Jadilah buat hiburan di saat cuti umum johor ni. Penat penat kerja, sekali sekala main sukaneka begini terhibur juga.. 

Muka rora yang masam tak ada mood sebab takde geng katanya. 



Tak apalah lola, mommy kan geng rora sepanjang hayat rora. No worries key. 


Bergambar beramai-ramai. Rasanya student qdees batu pahat ramai lagi. Ni only half of it. Itupun dah meriah abis! 




Sunday, March 4, 2018

Farewell and thanks for the memories.

Hai! Saya dah rajin menulis blog. Amazing tak. Sejak guna blogspot ni, senang sikit nak update blog pakai apps dekat handphone je. Tak payah buka laptop. Almaklum lah sis sekarang ni tak ada laptop, nak beli tapi kurang berkemampuan pula sob sob. Tak sangka blogapot boleh update pakai apps dekat handphone je. Bolelah update blog sambil guling-guling atas katil.



Selasa lepas (27/02/18), kami kumpul ramai-ramai seluruh staff klinik. Awal pagi lagi I dah bagi arahan pada staff dekat whatsapp group "Petang ini akan diadakan Taklimat Pemakanan jam 4petang di bilik mesyuarat. Kehadiran DIWAJIBKAN. Please be on time!" Kena acah-acah garang sikit baru semua datang on time kalau tak mesti terhegeh-hegeh. I cukup pantang kalau tak punctual ni. 

Taklimat pemakanan konon. It's actually not. Ini acara makan-makan bukan taklimat pemakanan. It's our pembantu farmasi farewell party (kak Huda) and birthday celebrations for January-Feb-March babies. Celebrate semua sekaligus. Senang !!


Birthday babies yang not so babies. Semua pakat potong cake sama-sama. 



Dekat sekitar klinik memang ramai yang pandai buat cake. Jadi kalau ada celebration apa-apa, staff klinik memang dah tau nak order cake macam mana. Cake mereka memang tak pernah mengecewakan. Apa jenis cake pun marvelous. 


Thank you kak Huda! You are the great asset not only to the pharmacy department but to me. Your 
help has made my job very much easier and fun. Take care and thanks for your kindly assistance.
My heart just keep thanking you for everything that I have learned from you. T_T


Everything from GRANDEUR BOUTIQUE! 
(32 Jalan Padi Emas 1/4, Bandar Baru Uda, Johor Bahru) #freemarketing









Bukan anak dara.
Anak dara dan janda. bhuhahahaa


Antara farewell party yang paling ramai staff kami kumpulkan. Itupun ada minus 2 orang staff oncall yang ada ambulans call. *Sigh* bila dah alang-alang kumpul semua ni, kami pun buat sesi photography staff. Thanks to my colleague Dr Qidran 's dslr yeaaa dapatla kami berphoto photo cun. Nasib baik camera hebat, gambar indoor pun lawa. Actually plan nak shoot outdoor, tapi hujan pula.





Gambar formal is a must. Tujuan utama sebenarnya untuk gambar banner dan bunting FDC. Misi tahun baru, nak memperkukuhkan program FDC dekat klinik. Ecehh.


Tapi niat nampaknya terpesong dengan gambar gambar tak berapa senonoh begini.



Sebab tu lah patient tak berani ganggu saya. Saya sentiasa diapit dua bodyguard yang sentiasa disegani ramai. Hahahakkk

Okaaylah ngantuk. Tadi masa mula-mula nak menulis rasa macam banyak betul nak update dalam ni. Tapi bila lama-lama mata terus tak boleh buka ni. saspen betul ni tak tahu kenapa mata tak boleh celik ni. TolongggggggggZzzzzzzzzZzzzz

Nite.

Thursday, March 1, 2018

Why you are so...... Blurry?

Korang pernah dengar tak orang kata, kalau dalam satu kelompok kawan tu, mesti akan ada seorang perangai yang pelik. I also have a solid group of friends. Setiap seorang ada perangai pelik yang whatever sangat. But for me it's part of our strengh. Kalau semua perangai plain je kan bosan. My highschool bestie called Aliens. Kami ber6. Memang perangai masing-masing macam Aliens! Nak explain sesorang rasanya letih nak menaip seminggu cerita pun tak habis.

Dalam kami ber6, ada salah seorang dari kami yang very the blur person.  bVery outdated especially pasal artis and gossip. Maybe she's not into social media. Facebook and ig pun suam suam kuku je dia buka. She is into family thingy, very busy with her life instead of social media ni memang dia tak sempat. Anyway, she's a doctor. Dia just outdated pasal issue semasa, kalau pasal medicine definitely not. (Very the skema person)

So yea, yesterday we talked about some issues. Then tiba-tiba tercerita pasal artis, Neelofa and her hijab launched. Ok nasib baik dia kenal neelofa. Then pasal nora danish baru bersalin. Tiba tiba dia cakap Bossned(husband Nora Danish) pernah kahwin dengan Fasha Sandha. Sebab tu Fasha Gaduh dengan nora danish. Omg, kesiannya kawan saya ni. Suka putar belitkan gosip. Susah kalau ada 10 orang macam ni patutla artis selalu mengamuk bila cerita merika diputar belitkan. Bhuahhaa
And today, another issues came out. Saja nak update gossip dengan dia.


Omg kenapa dia blur sangat. Hahaahahahahaaa you made my day lah pareq!!!
Hilang segala stress bekerja.

Apa-apa pun. Itulah kekuatan kami. Definisi sahabat adalah apabila kita saling memerlukan. Tak ada yang lebih, tak ada yang kurang. Walaupun masing-masing ada perangai annoyed masing-masing, we're okay with that.

Friendship is not about finding gold and silver among the rocks of life, it is accepting each other as cold until diamonds are formed with time.

Next time, cerita pasal kesengalan yang lain pula. Good night!

Wednesday, February 28, 2018

Izyan and Iziana short meet up!

It was like a catching up session with her. Supposedly masa ni masing-masing sedang kerja tapi saya bersikap evil dengan menyuruhnya untuk off petang. Bhuhahaha.

I had a public health program this morning. It's only a morning session, so l was thinking of her. (You know how sweet I am?) Pergi mana -mana pun ingat kawan. Haha padahal I had a plan to take my lunch in IKEA restaurant. Kan terasa loser kalau makan sorang-sorang dekat IKEA tu kan? Kan? So yeaaa, since she is working at the hospital just next to the IKEA, apalagii. "Skema lah kau, jom off petang ni kita pergi IKEA!!" Kah kah kah.




And we ate aaaaaaaalot. Mungkin sebab lapar gila (lunch at 4pm) meeting lewat habis *sigh* and I was craving for IKEA stuffs kot. Lama gila rasanya dekat bertahun tak makan ni. Asal nak pergi IKEA je malas sebab tak suka that crowded environment. Bila orang tak ramai barulah boleh ber chitchat dengan aman.


Muka girang habis dapat makanan. 



Muka dua orang sahabat yang dah give up on diet. Malas sangat nak jaga makan. Well actually we did controlled our diet, but end up badan jadi semakin kepeng. Nak built in muscle punya lah susah. Jadi kami pun decide untuk makan sampai chubby sikit baru lah shape body balik. Actually itulah yang kami bincangkan tadi. Pasal kesihatan and healthy lifestyle. Skema sungguh perbualan.

Okaylah, tak sangka rajin update blog malam-malam. It's time to sleep. Good night guys! 

Monday, February 26, 2018

Switzerland!

Dekat 3 tahun simpan gambar Switzerland sebagai wallpaper dekat laptop. Asal buka laptop je merenung gambar tu. Pejam celik pejam celik tak sangka akhirnya dapat main snow dekat Switzerland!



Subhanallah cantik sangat! 

Masa dekat Swiss, tak pergi bandar sangat, memang niat nak pergi Swiss untuk tengok scenary jer. And yang paling penting, nak main snow! First time nampak snow dah rasa jakun semacam. Mula-mula ingat nak pergi mount Titlis, tapi bila baca review, walaupun dekat situ lebih sejuk dan lebih tinggi, tapi tak ada apa ibarat padang salji putih tanpa scenary yang menarik. Jadi kami pon decide nak pergi Murren je. Sejenis perkampungan di pergunungan Murren. Nak pergi sini naik train ala-ala macam dekat bukit bendera tu. Tak adalah lama sangat beratur, kebetulan masa pergi ni memang tak ramai orang.

Ni gambar antara salah satu train station sebelum sampai ke kemuncak Murren. Sementara tunggu train sampai sempat lagi kami berposing.



 Nampak tak betapa jakunnya bila jumpa snow. Sebelum ni duk main snow tiruan je. Adalah sekali jumpa snow cenggini masa dekat Korea tapi tak tau kenapa snow dekat Swiss ni lebih gebu dan lembut. Macam gula-gula kapas tu lembutnyaaa. Sampai-sampai je memang terus guling guling la kami padahal tak sedar ada anjing sana sini entah-entah anjing tu dah kencing berak ke apa dekat snow tu kan? Haha #jawajakun 





Aurora antara yang balik excited nak pergi sini. Dari dekat Malaysia lagi dia dah cakap, nak jumpa Olaff (watak dalam cerita Frozen) dekat snow. Dia memang taksub dengan cerita Frozen tu sampaikan Olaff tu dia ingat memang sejenis hidupan snow yang boleh berkata-kata seperti dalam cartoon Frozen itu. Siap beli kasut Olaff dekat butik Adidas masa jalan-jalan dekat Outlet London. Katanya nak tunjuk dan bagitahu dekat Olaff betapa fans nya dia dekat rancangan Frozen tu.


Tapi kasihan. Kecewa betul dia bila tengok Olaff hanyalah patung snow biasa. Buruk pula tu. Wakakaka. Siap tanya, mommy kenapa Olaff senyap je tak bercakap apa-apa. Lola nak bagitahu Olaff macam-macam! Bertabahla yer .



 Dekat Swiss takde maknanya Aurora nak dukung. Dia leka abis main snow. Yang kelakarnya, time nak pergi snow ni boleh pula I lupa bawa hand glove. Tengok tu I pegang snow tanpa glove. Konon macam gagah la sekali lama-lama terus kebas membeku. Nasib baik tangan tak berapa besar, ada bawa extra glove Aurora, so pinjam glove dia je. Fancy-fancy sikit Nampak kekanak sikit..


Gambar belakang tu mountain yang real tau. Bukan gambar backdrop dekat memana!



Banyak aktiviti boleh buat dekat atas Murren ni. Boleh main ice skating, ice board, memacam lagi lah. Semua boleh sewa, tapi memandangan segala macam harga dekat Swiss ni tinggi, jadi malas nak sewa or beli apa-apa. Even keychain swiss kecik kenotet pun harga dah 7-9euro. Cekik darah betul.


So yeah, lihatlah gambar posing sis sampai muntah key? 



Sebelum ice kepal milo tu viral, Aurora dah buat dulu dah ice kepal snow!




Tak lama pun dekat atas gunung Murren tu. Lama-lama duduk atas ni boleh beku jadi snowman. Hotel Jungfrau ni antara hotel best spot dekat atas Murren. Pemandangan sangat cantik dari hotel ni. Sempat masuk sekeja jumpa owner dia, sebenarnya bukan niat nak tidur sana pun, niat masuk dalam tu sebab dah beku dekat luar tu yang lepak lobby sekejap. Borak punya borak rupa-rupanya owner adalah orang Malaysia dari Sabah. Mak aih jutawan mana la dia tu. Tokey balak rasanya.



Yang ni bila kami dah turun dari mount murren. Ada la town kecil dekat bawah murren, namanya Interlaken. Macam zaman P Ramlee pulak. Seperti yang dikatakan, dekat Swiss ni semua mahal-mahal. Currency pakai Swiss Franc.Tukar duit pun tak banyak. Ingatkan sengaja tukar tak banyak sebab katanya kalau takde duit Swiss Franc, pakai euro pun boleh. Masalahnya tak tahu nak beli apa. kakakah. Lagipun tak ada apa yang menarik dekat sini. Kebanyakkan jual jam. Katanya jam tangan dekat sini murah-murah esp jam tissot dan sebagainya. I pula bukan jenis pakai jam. Beli jam pon tak pernah. Tapi dalam tak tahu nak beli apa tu, Aurora sempat la paw mommy handbag Frozen dia. Huhhh jauh betul beli barang Frozen. -_-







Sekali lagi terjumpa kedai orang Malaysia belakang tu. Kedai jual survonirs. Penat haku speaking nak beli ole-ole Swiss, aleh aleh dia balas cakap melayu. Nasib tak cakap jawa. Nasib.

Overall, Swiss memang best. Lebih kepada pemandangan yang cantik dan memberi ketenangan. Sepanjang dekat Swiss asik istighfar banyak ingat Tuhan. Terus ingat besarnya dan hebatnya kuasa Allah tu sampai boleh tunjuk pemandangan indah cenggitu depan mata sendiri. Untuk shopping-shopping dan makan-makan halal memang payah dekat sini. Kami tak bermalam dekat Interlaken pun sebab bosan. Lewat petang terus balik, tidur dekat sempadan German. 

Nanti bila free, I sambung cerita dekat tempat lain pula ok?

Saturday, February 24, 2018

Godiva at Genting

17Feb18 aritu naik Genting. Buat kerja gila pukul 6.30 petang terus decide nak pergi Genting dari Putrajaya. Time cuti raya cina pula tu, nasib baik jalan tak jammz! (Yelah orang lain semua nak turun Gentang malam-malam, kita baru nak naik Genting. keh keh keh.



Akhirnya dapat juga merasa Ice Cream Godiva ni!!! Punya lah kecur bila orang asik post je gambar ice cream ni. Nak drive naik Genting sendiri memang mimpi lah. Tak sangka haritu ada yang pelawa nak bawakan ke Genting. Apa lagi, benda pertama dalam fikiran adalah ice cream!!!!


Harga satu cone RM25 . Amboi mahal kemain. Kempunan punya pasal, tutup mata je lah. Ada 3 pilihan ice cream. Vanilla, Chocolate and mix. Disebabkan I jenis tak pandai nak buat keputusan, so I pilih mix. Muka happy habis dapat icecream!




Cakap dengan Aurora, kita share ok Aurora? Kita share ok? Nasib baik Aurora tak merengek nak ice cream juga. Dia macam tak berminat pula. So yeah, beli satu cone yer. Cukup lah sekadar merasa.
Puas hati dapat makan. Walaupun sikit dan tak puas sebenarnya. Makan sikit je, Aurora jamah sikit. Terus dia tergoda dan tak bagi semula. Dia nak amek semua. Mommy nak pegang pun dia gak bagi. Ok itu tak apa lagi.

Yang sakit hatinya, lama-kelamaan ice cream yag aurora pegang tu JATUH. Kah kah kah tak kelakar. Kecik besar kecik besar je mommy tenggokkan tau.

Apa-apa pun, thank you papa Aurora, bawa jalan-jalan Genting. Tak beli apa pun sebab dah terboros shopping duck minggu ni. Bhuahaha. Menganga melopong je kat sana. Janji dah sampai kan! 

Friday, February 23, 2018

Perempuan misteri.

Mommy, macam mana perempuan tu tau kita nak pergi mana?

Perempuan mana?

Alaaaa yang cakap turn left, turn right, you will reach your destination......

Hai la anak, makin bising mulut dia sekarang ni.
Kalau time dia bercakap tu memang nonstop tak henti kadang tak boleh nak jawap soalan-soalan mistik dia.

Tuesday, February 13, 2018

Paris!

Oh sejak ada post viral pasal the famous blogger hate Paris and won't come to that country again, terus rasa nak cakap pasal Paris. I admit about what they said. Pasal pickpockets tu semua. That's all true. But actually not just in Paris. Dekat mana-mana pun sama especially in all Europe country. Lagi-lagi masa musim sejuk, semua orang pakai winter coat, tebal dan berlapis-lapis, jadi bila baju kena seluk tu memang tak perasan. BUKAN DEKAT PARIS SAHAJA OK. Di mana-mana. (I nampak pickpockets  dekat London, that guy duk ikut je this malaysian makcik punya bag sandang. But tak jadi ambil sebab her groups of friends macam sedar ada strangers masuk dalam group mereka)

Dengan I yang travels with my 4yo daughter, imagine how I handle this. Susah ok. Sebab tu bila travel I memang tak pegang handphone. (Susah nak buat instalive) bhuhahhaa. And I pakai backpack walaupun tak bergaya tak apa janji selamat dan selesa. My backpack from TUMi. I really love it. Senang. Tak berat. Imagine dalam tu ada susu rora, termos air rora sebab I jenis kalau buat susu kena ada air suam, telkung, kain alas solat, botol air.. dompet I tak bawa. Duit and passport I akan masukkan dalam kocek kocek sulat dalam bag TUMI. That's why I suka bag tu. Pencopet nak amek pun payah..mereka akan jumpa kain telkung bagai sebelum jumpa duit. Tapi duit chain kecik-kecik I letak tempat paling mudah and senang tak adalah nak selongkar bag keluarkan duit. Duit kecil kalau hilang tak apa lah tak menyesal mana. Kalau passport hilang kan naya?

Akhirnya sampai juga dekat Eiffel Tower. Satu-satu nya impian dari kecil nak pergi tengok besi buruk ni. Lagi lagi bila dulu terlalu taksub dengan cerita Eiffel I'm In love. Pergh hari hari ulang cerita tu sampai dialoq pun dah hafal. Tapi kecewa bila sampai Eiffel Tower je, hujan renyai renyai pun turun. Cuaca jadi gloomy mendung awan berarak. Padahal dah plan nak amek gambar lawa-lawa masa dekat sini. Dah terbayang matahari mencanak dan posing macam macam sekali hampa. Tak apalah. Bergambar dengan becak pun okey janji dah sampai. Nasib baik memang bawa payung dari malaysia sebagai persediaan (gigih kan bawa payung bagai) nampak sangat jimat kedekot tak nak keluar duit beli payu g dekat europe. Dekat europe beli handbag la buatpe beli payung? Bhuhaha

Anyway, dalam banyak-banyak country I pergi dekat Europe, I paling suka Paris. Haha terbalik pula dengan blogger tersebut. I don't like London because of the currency and masa sampai sana, baru touch down from Malaysia and jet lag. Aurora plak terperanjat dengan weather so dia cranky semacam. Memang payah masa first day nak jalan tu. Tak dapat menikmati London pun. Shopping Oxford Street pun nak dukung je. Memang tak seluk duit langsung lah. Tapi bila dah sampai Paris, cuaca tak sejuk sangat. Aurora pun dah ok dan tak jet lag lagi. Dah happy tak nak balik Malaysia. Haha. And tak puas nak explore Paris sebab banyak sangat tempat best. Makanan halal pun bersepah sepah rasa nak try semua adalah.

Selalu tertanya-tanya dekat mana orang ambil gambat segitiga glass ni. Rupanya di sinilah The Louvre museum tempat penyimpanan potret monalisa itu. Tak ada apa yang menarikpun. Datang sini sekejap sambil bersantai santai ambil gambar sahaja. Dengar cerita kalau datang malam lagi cantik lampu-lampu sekitar sini?


Ni masa shopping outlet dekat La Ville. Ala-ala macam JPO tapi ni besar gila boleh patah kaki nak explore. Disebabkan dekat London aritu tak shopping sangat, dekat sini lah I menghabiskan segala harta kekayaan yang ada. Wakakkaa. Waktu ni pun cuaca molek tak sejuk sangat (atau kami dah seminggu lebih dekat europe masa ni rasanya sebab dah sebati) jadi sempat la shopping sakan explore semua benda. Setiap kedai kami explore. Beli lah handbag seketul dua asal murah je beli. Sampai sekarang terkebil kebil sebab ada lagi 3 handbag tak pakai lagi masa beli tu. Rasa nak sodokah sahaja kot. Kakakahh #membazir


Walaupun masa dekar Notre Dome Paris ni sempat tertipu dengan jejaka handsome nampak friendly abis bertegur sapa dan nak tolong ambilkan gambar Aurora main burung. Pandai betul dia rappo sampai I pun tergoda melihat mata biru nya. Oh sekali dia pau kami 90euro ampeh betul. Tak apalah halalkan sahaja, anggap lah itu kerana kealpaan I dengan ciptaan Tuhan (sebab dia handsome sangat bhuhahaa)

Kesimpulannya, travel mana-mana pun kena extra careful. My very bad experienced while traveling when I was in Hongkong. Handphone kena copet and masatu tak bawa camera pergi travel. Bajet nak amek gambar pakai handphone je, last last? Wakakkakaka siap report polis bagai but stilll, I tak pernah menyesal and never hate Hongkong. I belajar dari kesilapan dan kecuaian diri sendiri.

A year ago..

Harini 17 April 2018. Genap setahun saya dilepaskan. Tak ada apa berlaku pun hari ini. Sengaja saya penuhkan hari saya dengan kesibukan kerj...